Foto: MMPI/Luka Zadar (Alen Rukavina)

VELIKA AKCIJA

ŠVEĐANIN POPIO FLAŠU VINA, PA OTIŠAO DA PLIVA: Zadarski spasioci ga našli polumrtvog, jedva ga izvukli na sigurno (FOTO)

Skiper Mislav Dunatov (24) vraćao je brod agencije za koju radi u marinu na Boriku.

Hrvatska

Usput je u moru ugledao skoro beživotno telo čoveka. Došao je bliže i video da je onemoćao i teško pokretan. Plutao je na leđima. Mislav mu je bacio konopac, ali ovaj nije imao snage da ga uhvati.

Istovremeno, kraj njih je prošao drugi brod i odmah su pozvali pomoć. Josip Kardum (40) i Mario Kalmeta (37) iz Lučke kapetanije Zadar krenuli su u akciju i zatekli su Dunatova koji pokušava da izvuče muškarca iz mora.

foto: MMPI/Luka Zadar (Alen Rukavina)

"Bio je plav, jedva živ, nagutan vode i potpuno onemoćao. Bacili smo mu pojas, nije mogao da ga uhvatiti. Ja sam onda prešao na drugi brod da bi nam bilo lakše. Ali nikako nije išlo", kaže Josip koji se na kraju svukao i skočio u more. On je nesrećnika iz mora podizao, a Mislav ga je vukao pa su nekako uspeli da ga izvuku.

Muškarac je plutao oko 400 metara od obale, od rta Puntamika, negde na pola puta do sedišta Kapetanije.

"Imao je više sreće nego pameti. Samo 20 minuta pre toga mi smo se tim putem vraćali s drugog terena i nismo ga videli. Moglo je da se desi da ga niko ne vidi", rekli su.

foto: MMPI/Luka Zadar (Alen Rukavina)

Radi se o P.B.K. (67), koji ima švedsko i hrvatsko državljanstvo. Živi u Zadru. Kako je rekao, popio je najmanje flašu vina i onda išao da pliva negde oko 17 sati.

Izmerili su mu 1,17 promila u krvi u 20 sati i 40 minuta. Josipu i Mariju ovakva spasavanja su deo posla, ali mladom Mislavu bila je ovo prva ovakva situacija.

"Drago mi je da sam pomogao čoveku i osećam se dobro zbog toga, ali se sad mislim, što da ga nisam video, šta da je neko naleteo na njega, moglo je tu biti svašta...", rekao je.

"Sme da se pliva do 100 metara od obale, a na 400 metara od obale svi mogu da voze slobodno i ovaj je imao puku sreću da niko nije na njega naleteo", kaže lučki kapetan Alen Rukavina.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: MMPI/Luka Zadar (Alen Rukavina)