Foto: EPA

Priština planira zauzimanje srpskih sredina

ALBANCI OTIMAJU SRBIMA IMOVINU: Pljačkaju, pale i otimaju! Srbe maltretiraju organizovne kriminalne grupe iz Peći, Đakovice, Dečana i Prizrena, a policija ne reaguje!

Pritisci U toku je masovna kupovina kuća i zemljišta, ali čak i otimanje, što se pokazalo kao najubojitije oružje kojim se služe kosovski Albanci, navodi profesor Duško Čelić iz Kosovske Mitrovice

Politika
> 09:01h

Kosovski Albanci skovali su pakleni plan kako da sa KiM proteraju najveći deo preostalih Srba, a u tom prljavom poslu ne libe se da koriste ni zastrašivanje. Kako saznajemo, oni su krenuli u masovnu kupovinu srpske imovine, a ko ne pristane da im proda, prisiljava se pretnjama i zastrašivanjem.

A namera Albanaca je da potpuno izmene etnički sastav severa Kosova i pretvore ga u teritoriju sa većinski albanskim stanovništvom.

Na to upozorava i profesor Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Duško Čelić, koji za Kurir kaže da su se masovna kupovina kuća i zemljišta, ali i otimanje imovine u vlasništvu Srba, pokazali kao najubojitije oružje kojim se već godinama služe kosovski Albanci u ovoj misiji.

- Ono što ne ide organizovanim fizičkim licima, to rade njihove kvaziinstitucije. Kod njih je, na primer, moguće da se eksproprijacija izvrši za stambenu gradnju ili izgradnju parka, i to se obilato koristi. U centru Đakovice je izvršena eksproprijacija crkvenog zemljišta na kojem je prethodno do temelja srušen hram, i sada je tu izgrađen park, a na mestu crkve je javni WC. Takođe, auto-putevi su namerno projektovani tako da prolaze isključivo kroz srpsko zemljište - objašnjava Čelić.

foto: Tanjug

On navodi da je više od milion katastarskih parcela uzurpirano, što je oko 40 odsto svih katastarskih parcela na KiM.

- U 99 odsto slučajeva je uzurpirana srpska imovina, kojoj se zna i ko je vlasnik i ko je uzurpator. Mehanizmi koje je osnovao Unmik nisu bili uspešni jer je svega šest odsto imovine vraćeno. A čest je slučaj reuzurpacije, pa je dosta toga ponovo bespravno zaposednuto. Neverovatan je podatak da nijedna kazna zatvora nije izrečena na osnovu krivičnih prijava za uzurpaciju, a najteža je bila novčana kazna od 200 evra - kaže Čelić i upozorava da postoji i masovna gradnja stambenog prostora za Albance na srpskom zemljištu, što je klasičan primer planskog menjanja etničkog sastava stanovništva.

foto: Zorana Jevtić

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da su pretnje i pritisci da Srbi prodaju svoju imovinu i napuste KiM svakodnevni, a metode kojima se Albanci služe i perfidne, ali i nasilne.

- Imovina Srba se pljačka, pali i otima. Policija ne štiti ni Srbe niti njihovu imovinu, a sudovi ih tretiraju kao građane drugog reda. Nesigurnost i nebezbednost su njihova svakodnevica. Postoje i kriminalne grupe koje zastrašuju i izazivaju incidente i sve je to usmereno ka tome da Srbi odu sa KiM, da se dovrši etničko čišćenje - ocenjuje Drecun.

Vučić upozorio

Krajnji cilj Prištine - zauzimanje severa

O planu Prištine da na ovaj način zauzme sever Kosova nedavno je upozorio i predsednik Aleksandar Vučić. On je rekao da Priština planira da do 2030. godine sve srpske sredine, sem Štrpca, postanu sredine sa većinskim albanskim stanovništvom. - Izračunali su oni, video sam im ja studije i za Gračanicu i za drugo. U svima piše u kojim godinama Albanci postaju većina. Novo Brdo već za godinu i po dana. Njima je jedini cilj koji imaju zauzimanje severa - naglasio je tada Vučić.

Pravnici potvrđuju

Albanci imaju organizovane kriminalne grupe

Pomoć Srbima da zaštite i povrate svoju imovinu trenutno pružaju pravnici Besplatne pravne pomoći, koji kažu da iza slučajeva preprodaje imovine stoje dobro organizovane albanske kriminalne grupe. - Te kriminalne grupe stacionirane su u Peći, Đakovici, Dečanima i Prizrenu. Najveći je problem što su oni do te mere organizovani da su u svoju mrežu uključili pojedine notare, pojedine katastarske službe, a postoji i sistemska podrška svim njihovim delima - kaže Jasmina Županjc iz ove organizacije.

Ekipa Kurira/ EPA