Foto: Prinskrin Fejsbuk

Skandal u nišu

MORBIDNO: Koristi mrtvog lekara da napada doktore!

Nepoznata osoba otvorila lažni profil na Fejsbuku pod imenom hirurga Aleksandra Zlatića, koji je poginuo 24. aprila, i pogrdnim imenima naziva zaposlene u KC Niš i na Medicinskom fakultetu

Društvo
> 18:32h

Do sada nezabeležen skandal potresa Niš. Za sada nepoznata osoba krije se na Fejsbuku iza lažnog profila koristeći ime i sliku pokojnog hirurga Aleksandra Zlatića i napada lekare niškog Kliničkog centra i profesore Medicinskog fakulteta.

Lažni profil s imenom pokojnog hirurgafoto: Prinskrin Fejsbuk

Ovaj morbidni čin zgrozio je sve koji su čuli da neko pokušava da se na takav način obračuna s medicinskim osobljem nazivajući ih pogrdnim imenima i iznoseći detalje kojima, kako tvrdi u svojim postovima, ukazuje na nepotizam.

Pokojni hirurg Aleksandar Zlatićfoto: Prinskrin Fejsbuk

Sam pogled na profil može da zbuni pošto se u poslednjoj objavi od 24. aprila navodi da je Zlatić počeo da radi na Medicinskom fakultetu u Nišu. Tog dana doktor je zaista imenovan za profesora, a uveče je, nažalost, poginuo kada je motorom sleteo s kolovoza.

Sve ostale objave datirane su na 2017. godinu, uglavnom avgust. Međutim, one su zapravo nastale nakon smrti niškog hirurga! Vrlo jednostavno. Otiđite na neki svoj post na Fejsbuku, postavljen recimo danas, i kliknite na tri tačkice u desnom uglu kako biste editovali vreme. U padajućem meniju će vam se pojaviti opcija za promenu datuma. To i učinite. Izaberite, na primer, isti datum samo pre pet godina. Taj post će na vremenskoj liniji tada biti smešten među objave od pre pet godina. Zato i ne čudi što su retki komentari ljudi na napade na niške lekare napisani tek početkom maja iako ih je autor, navodno, pisao pre godinu i po dana.

Dekanka Medicinskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević kaže da nije videla profil pošto nema Fejsbuk, ali da su je o njemu obavestili hirurzi iz Kliničkog centra. - Zaista je morbidno da se tako nešto događa. Mi ćemo sazvati kolegijum fakulteta, koji će još koliko sutra reagovati i preduzeti sve zakonske mere da se to spreči - saopštila je Stanković Đorđević.

Prof. dr Zoran Radovanovićfoto: Dragana Udovičić

Prof. dr Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra, navodi da će slučaj biti predat nadležnima i da će tražiti hitnu istragu. - Sramota je da neko na takav način zloupotrebljava ime poštovanog doktora koji je nesrećnim slučajem stradao. Prijavićemo ovu zloupotrebu, a ta osoba koja to čini sigurno će snositi sankcije. Urgiraćemo da nadležni što hitnije pokrenu istragu protiv toga - rekao je Radovanović.

U policiji su nam kazali da se ovakvi slučajevi prijavljuju tužilaštvu u Osnovnom sudu, koje prosleđuje prijavu tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Pokušali smo da stupimo u kontakt s suprugom pokojnog doktora, ali nismo u tome uspeli na redakciji dostupne brojeve.

foto: Zorana Jevtić

Zoran Milivojević Bedno privlačenje pažnje

Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da se iza svega kriju loši međuljudski odnosi, a za sada nepoznata osoba se predstavlja kao preminuli doktor jer računa da će njegove reči tako dobiti na težini. - Takođe, stiče se utisak kao da pokojni Zlatić šalje poruke sa onog sveta, pa to pojačava kompletan utisak. Osoba koja ga zloupotrebljava želi da privuče pažnju na svoje optužbe i razotkrivanje doktora i smatra da će njegove objave tako dobiti popularnost, a samim tim i moć. U osnovi to je morbidno, nije u redu prema porodici i sećanju na preminulog, a nije ni hrišćanski. Bez obzira na motive, porodica preminulog trebalo bi da podnese krivičnu prijavu i zaustavi ovo, jer je bedno.