Foto: Promo

Četiri načina da zadržite posao dizajnera nakon prakse

Evo kako da dizajnersku praksu pretvorite u posao!

Edukacija

Prvi korak koji će svaki odgovoran student dizajna napraviti nakon studija jeste da pronađe kvalitetno mesto za praktičan rad u firmi koja deluje zanimljivo i da potom tamo nastavi da se usavršava.

Prakse se uglavnom obavljaju u dizajnerskim studijima, marketinškim agencijama, a ponekad i u kompanijama koje imaju potrebu za ovom pozicijom. Međutim, kada prođe probni period i kada praksa istekne, mnogi od vas će poželeti da ostanu zaposleni u tom kolektivu. Evo nekoliko saveta kako da to i ostvarite.

Budite odlični!

Ne morate da budete najbolji dizajner u firmi, ali se potrudite da se usavršavate iz dana u dan. Ovo ne bi trebalo da vam pada teško, jer na početku karijere svaki dan donosi nešto što juče niste znali, pa će samim tim u početku vaše veštine napredovati brže. Međutim, kada dođe do zasićenja, ne gubite studentsku varnicu koju imate, jer je ta energija ono što većina agencija traži. Nešto uzbudljivo, novo i sveže. Budite svoji i umešni u tome što radite i nećete morati da brinete za dobijanje posla.

foto: Promo

Poštujte autoritet

Mladi dizajneri su poznati po sujeti i prevelikom samopouzdanju. Ovo vas često može dovesti u neprilike, jer vaši nadređeni nekada ne smatraju da ste dobri onoliko koliko vi mislite. Zato ne zaboravite da morate poštovati autoritet i da je reč vašeg mentora uvek poslednja.

Ukoliko im se ne dopada nešto što ste uradili i daju vam predlog kako to možete da poboljšate, pre nego što se upustite u odbranu svog dela, razmislite o tome što su rekli. Šta ako zaista možete da unapredite vaš rad samo sitnim izmenama? Zapamtite, ljudi koji se godinama bave tim poslom sigurno ponešto znaju unekoliko bolje od vas.

Pratite svoju strast

Vodite se strašću. Neka vas taj osećaj prati uvek. Radite zato što volite, a ne zato što ćete zaraditi ili steći veliko bogatstvo. Samo ovako možete da naučite, jer će vas uvek pokretati ljubav prema poslu i prema samom dizajnu.

Takođe, imajte u vidu da niko ne očekuje da znate sve, naprotiv. Svi znaju da ste novi i spremni su da vam pomognu, zato budite iskreni i kada naiđete na nešto što ne možete da rešite, podelite to sa kolegama, ne pokušavajte sami da se izborite. Usput ćete steći neprocenjivo iskustvo.

Zabavljajte se

Tek ste završili sa studijama, pa nećete valjda već da se preterano uozbiljite i ukalupite u dosadne šablone? Zabavljajte se, družite se sa kolegama, smejte se, pričajte viceve, slušajte muziku. Dizajn je kreativna industrija i uvek su potebni kreativci koji će doprineti pozitivnoj energiji u timu. Ukoliko niste pozitivni, ne očekujte da ćete se dugo zadržati.

foto: Promo

Izaberite dobru školu

Da biste se zadržali na praksi, morate prvo da je pronađete. A da biste je pronašli, važna vam je kvalitetna škola. Ne gubite vreme i novac na kratkim kursevima koji nisu sertifikovani i ne mogu da vam obezbede dalje usavršavanje. Izdvojte bar godinu dana da se posvetite učenju i pripremi za dalju karijeru. Toliko možete da žrtvujete za buduće uspehe!

Upišite obuku za grafičkog dizajnera i počnite odmah da tražite dobru priliku za praksu i usavršavanje.

(Promo - tekst / Foto:Promo)