Foto: Reuters

Peking nije ispunio obećanje

MATIS ZAPRETIO KINI: Nastavićemo da se suprotstavljamo militarizaciji veštačkih ostrva

Američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je da će SAD nastaviti da se suprotstavljaju kineskoj militarizaciji veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru, i dodao da Peking nije ispunio obećanje da neće razmeštati oružje na arhipelagu Spretli.

Planeta

Matis je novinarima juče rekao da američki brodovi održavaju "uporni ritam" pomorskih operacija oko spornih ostrva, kao i da izgleda da "samo jednoj zemlji" smetaju redovne aktivnosti tih brodova.

"Veoma se trudimo da sarađujemo sa pacifičkim zemljama, to je način na koji mi radimo u svetu. Ali ćemo se takođe suprotstaviti onome za šta verujemo da nije u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnim sudovima koji su se izjašnjavali o tome", rekao je Matis novinarima na putu za Singapur.

SAD su dugo kritične prema kineskom polaganju prava u Južnom kineskom moru, koje osporava više susednih zemalja. Dva američka ratna broda su u nedelju prošla blizu arhipelaga severno od Spretlija, zbog čega je Kina uložila protest.

Najnoviji spor dolazi u vreme napetosti između Vašingtona i Pekinga oko trgovine kao i iščekivanja samita predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

SAD tvrde da takve plovidbe treba da potvrde pravo SAD i drugih zemalja da vrše operacije u međunarodnim vodama i vazdušnom prostoru kao i da blokiraju pokušaje bilo koje zemlje da nezakonito prošire svoje granice ili teritorijalna prava. Vašington je svoje nezadovoljstvo izrazio i na druge načine, pa je prošle nedelje povukao poziv Pekingu za učešće u međunarodnim pomorskim manevrima na Pacifiku kasnije ovog leta.

Pentagon je saopštio da je odluka o povlačenju poziva doneta zbog, kako se navodi, snažnih dokaza da je Kina na ostrvima Spretli rasporedila protivbrodske projektile, sisteme raketa zemlja-vazduh i elektronske ometače signala. Kina je pozvana da ukloni te sisteme.

Kina tvrdi da ima puno pravo da jača odbranu na svojoj teritoriji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters