Foto: AP/Jon Chol-jin

neće se mešati u pregovore

LAVROV PJONGJANGU: Morate sami da odlučite kakve vam garancije trebaju od Vašingtona, Rusija će podržati svaki dogovor

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je nakon razgovora sa severnokorejskim kolegom Ri Jong-hoom da Pjongjang mora samostalno da odluči kakve garancije američke strane smatra dovoljnim kako bi se postigao dogovor sa Vašingtonom.

Planeta
> 11:30h

Lavrov je istakao da Rusija ne misli da treba da se meša u proces pregovaranja, ali da je spremna da podrži bilo kakav postignuti dogovor koji je u skladu sa interesima svih uključenih strana.

Lavrov je istakao da Rusija ne misli da treba da se meša u proces pregovaranja, ali da je spremna da podrži bilo kakav postignuti dogovor koji je u skladu sa interesima svih uključenih strana.

Ruski ministar je ukazao i na kompleksnost problema na Korejskom poluostrvu i pozvao sve strane da se suzdrže od mogućih varnica.

"Želim još jednom da naglasim da je potrebno da se s velikom pažnjom posvetite tome kako se uspostavljaju kontakti kako bi se normalizovali odnosi između dve Koreje, kao i između Severne Koreje i SAD. Ne treba zahtevati da se sve realizuje već sutra", ukazao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je dodao i da je za denuklearizaciju poluostrva i uspostavljanje stabilnosti u regionu potrebno mnogo vremena.

On je istakao i da rešenje pitanja nuklearnog programa na Korejskom poluostrvu ne može da bude potpuno ako ne budu ukinute sankcije Pjongjangu.

Lavrov je rekao da pregovarači treba da pronađu načine za denuklearizaciju i smatra da to ne može biti urađeno u jednom koraku.

"Nemoguće je u jednom koraku osigurati denuklearizaciju, zato sigurno tu treba da bude nekih faza i dođe do približavanja u svakoj od tih faza", rekao je

Lavrov posle razgovora sa severnokorejskim kolegom Ri Jong-hoom.

Šef ruske diplomatije je pozvao na preduzimanje koraka kojim bi se sprečilo ometanje dogovora postignutih na samitu između dve Koreje i dogovora o održavanju samita između Severne Koreje i SAD.

Šef severnokorejske diplomatije je prilikom posete Moskvi u aprilu pozvao Lavrova da poseti Pjongjang. Lavrov je u sredu podsetio da je Rusija učestvovala u pregovorima šest strana o pitanju Severne Koreje - mehanizmu koji je i dalje na snazi.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Tanjug

Foto: AP/Jon Chol-jin