Foto: Promo

Sokobanja

Prvi grad u Srbiji sa sistemom za recikliranje

Obezbeđeno je 350 obeleženih kontejnera za sakupljanje pet ambalaže, papira i stakla kao i 4000 kanti za sakupljanje ambalažnog otpada

Održiva budućnost
> 17:03h

SOKOBANJA – Zahvaljujući opštini Sokobanja, javno komunalnom preduzeću ,,Napredak” I Sekopaku, Sokobanja je postala prvi grad u Srbiji koji ima kompletan sistem za primarnu selekciju i odlaganje ambalažnog otpada. U okviru projekta ,,Vašu ambalažu u reciklažu” u samom gradu obezbeđeno je 350 vidno obeleženih kontejnera različitih boja za sakupljanje pet ambalaže, papira i stakla kao i 4000 kanti za sakupljanje ambalažnog otpada za svako domaćinstvo na teritoriji Sokobanje. Prema najnovijim podacima u našoj zemlji se sakupi i pošalje na reciklažu 55 odsto ambalažnog otpada.

  • Sokobanja, prva ekološka opština proglašena Deklaracijom iz 1992. godine, mora uložiti znatno veće napore kako bi opravadala ovu titulu. Činjenica je da je ovo najstarija srpska banja, po mnogima najlepša, gde je razvoj zdravstvenog turizma zasnovan na prirodnim faktorima, nas obavezuje na edfiksanu zaštitu i očuvanje prirodnih resursa. Razvoj turističke delatnosti u velikoj meri zavisi od prirodnih faktora koji čine okosnicu zdravstvenog turizma – kaže Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja.
foto: Promo

U Sekopaku koji je lider u upravljanju ambalažnim otpadom imaju za cilj da se ovakav sistem primarne selekcije uspostavi u svim gradovima u Srbiji.

  • Veliko mi je zadovoljstvo što smo zajedno sa Opštinom Sokobanja uspeli da realizujemo ovaj značajan projekat koji će omogućiti da Sokobanja, kraljica banjskog turizma, bude inovator i lider u domenu očuvanja životne sredine. Naše strateško opredeljenje je da u saradnji sa lokalnim samoupravama, odnosno komunalnim preduzećima, zajednički razvijamo sistem prikupljanja ambalažnog otpada. Naš cilj je da u narednom periodu bude pokrivena cela zemlja – kaže Violeta Belanović Kokir, direktor Sekopaka.

Iz opštine Sokobanja apelovali su na sve građane da se aktiviraju i daju svoj doprinos kako bi svi zajedno sačuvali prirodnu lepotu ove banje.

( Promo tekst - Foto: Promo )