Foto: Promo

Saveti za mlade informatičare

Šansa koju pruža pravovremena praksa je od neprocenjive vrednosti kako za učenje zanata, tako i za sticanje kontakata.

Edukacija

Učenje u IT svetu traje koliko i karijera jednog profesionalca. Drugim rečima, pravog kraja nema. Nove tehnologije se stalno pojavljuju i neophodno je ostati u toku. Nema mnogo vremena za gubljenje ni tokom školovanja, a ni posle njega. Evo nekoliko saveta kako da maksimalno iskoristite svaku priliku za sticanje znanja.

Iskoristite maksimalno kapacitete svoje škole

Mladi često ne shvate na vreme koliko su mogućnosti imali u školama i da su mogli da je iskoriste za simuliranje pravog posla. Predavači su uvek tu da bi pružili najbolje savete, a čak i kad dođe do nekih grešaka, ne bude nikakvih sankcija kao što su smanjenje plate i otkaz. Još ako škola u kojoj stičete znanja ima dobre uslove, teško da ćete takvu dobru opremu imati baš na prvom poslu. Treba maksimalno iskoristiti praktično iskustvo koje vam se nudi u sjajnim uslovima.

Ne propustite priliku da odete na stručnu praksu

Ako iskoristite ovu mogućnost, vrlo lako ćete dobiti priliku da dobijete posao. Iskustvo koje stičete na praksi je neprocenjivo i velika šansa ne samo za učenje nego i za sticanje kontakata. Najbolje je kad škola koju ste izabrali nudi mogućnost odlaska na stručnu praksu i još bolje je ako možete da uklopite to volontiranje i školovanje. Verujte, to posebno zalaganje će vam se isplatiti.

foto: Promo

Steknite cenjene sertifikate

Dobri poslodavci koji znaju šta se dešava u svetu hardvera i softvera sigurno će znati da cene profesionalne sertifikate. Zato se vi potrudite da ih dobijete. Mi ćemo pomenuti samo neke, kao što su zvanje Microsoft, Adobe, Oracle ili Zend eksperta, koji govore mnogo o vašim veštinama i koji će biti presudni da dobijete odličan poslovni angažman.

Činjenica da trenutno veliki broj poslodavaca traži samo Zend sertifikovanog programera ili stručnjaka za rutere sa Cisco sertifikatom pokazuje da nije dovoljno samo znanje, već da je neophodan i sertifikat.

Nikad nemojte stati sa usavršavanjem

Pošto ste već u IT svetu, spremni ste da radite na sebi tokom čitave karijere. Ne zaboravite to, jer vrlo brzo vaše znanje može biti manje korisno. Sve vaše kolege se usavršavaju svakodnevno.

Zato na vreme razmislite i pažljivo izaberite školu kako biste uštedeli i vreme i novac. Treba da izaberete školu koja je specijalizovana za IT i koja pruža ne samo šansu za sticanje sertifikata već i odličnu praksu. Takva škola vam je neophodna. Tako ćete obezbediti sve što vam je potrebno za ulazak u IT svet.

(Promo - tekst / Foto:Promo)