Foto: AP / Matt Dunham, Pool

kritike saveznika

BRITANIJA: Carine SAD su nelegalne! Nema trgovine i sporazuma ako nam nije u interesu!

Britanija neće potpisati nikakav trgovinski sporazum sa SAD ukoliko to nije u interesu Londona, izjavio je danas britanski ministar trgovine Lajam Foks, nakon što su američke carine na uvoz metala izazvale oštre kritike jedne od važnih evropskih saveznica Vašingtona.

Planeta

U trenutku kada se priprema za napuštanje EU, svog najvećeg trgovinskog partnera, Britanija razmatra izglede za trgovinski sporazum sa SAD, ali je u međuvremenu - zajedno sa drugim članicama Unije, Kanadom i Meksikom - pogođena tarifama na čelik i aluminijum koje izvoze u SAD.

Ministar Foks, inače zagovornik slobodne trgovine, nazvao je ovaj potez SAD nezakonitim i zatražio od Vašingtona da ga preispita, ali je istovremeno rekao da nije pogrešno razmatrati mogućnost sklapanja trgovinskog sporazuma, prenosi Rojters.

"Ukoliko ne možemo da postignemo sporazum za koji verujemo da je u interesu Britanije, onda nećemo potpisivati nikakav trgovinski sporazum", rekao je Foks za BBC radio, u odgovoru na pitanje da li bi Britanija prihvatila sporazum pod uslovima predsednika SAD Donalda Trampa.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Matt Dunham, Pool