Foto: Profimedia

PLOD PALME

POMAŽU ČITAVOM ORGANIZMU! ZDRAVI ZUBI, KOSTI, SRCE... Ne postoji zdravstvena tegoba koju ne može rešiti ovo VOĆE!

Život

Urme su zapravo plod palme koji se koristi već hiljadama godina. Ovo voće u sebi sadrži prirodne šećere, mnoge vitamine i minerale koji pomažu boljem funkcionisanju telesnih funkcija.

Tako su urme i dijabetes povezane jer mogu biti odlična namirnica za one koji imaju problema s povišenim šećerom u krvi. Urme su odlične i za dijabetičare jer 7 komada ovog voća sadrži oko 4 grama vlakana. Osim toga bogate su antioksidansima i lako se probavljuju. Sadrže čak 23 aminokiseline te su izvor prirodnih vlakana koji su višestruko korisni za organizam. Uz to sadrži i karotenoide zeaksatin i luetin. Iz tog razloga datulje mogu pomoći kod anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola i mnogih dugih problemima.

foto: Profimedia

Ovo su samo neke od dobrobiti:

- Očuvanje zdravlja čitavog kardiovaskularnog sistema i srca - vitamini koji se nalaze u njima, kao što su vitamin A, C i neki vitamini B važni su za pravilno funkcionisanje srca te za zdravlje krvi i krvnih sudova. Uz to sadrže i folnu kiselinu koja kontroliše aminokiseline koje su povezane s bolestima srca. Sama prisutnost antioksidanasa pomaže prevenciji srčanih bolesti te iz tog razloga može pomoći osobama koje pate od problema sa povišenim krvnim pritiskom. Tome će pomoći i minerali iz sastava urmi koji takođe doprinose snižavanju visokog krvnog pritiska.

foto: Shutterstock

- Spuštanje holesterola - ovo je samo jedan od problema koji rešavaju smanjivanjem nivoa neželjenog LDL holesterola u telu. Iz tog razloga njihov unos može pomoći u spuštanju, ali i poboljšanju rada krvnih sudova.

- Dobro deluju na mozak - veruje se da možete sprečiti nastanak moždanog udara. U njima se nalazi mnogo kalijuma i minerala fosfora koji su zaslužni za smanjivanje rizika od moždanog udara te održavanje zdravlja i funkcionalnosti mozga. Urme mogu pomoći i kada vam je potrebna bolja koncentracija za, na primer, poslovni sastanak ili učenje jer pomažu u održavanju kognitivnih funkcija mozga.

- Pomažu kod alergija - jedan od minerala koji je zastupljen u urmama je i organski sumpor koji ima brojne zdravstvene prednosti. Tako je on zaslužan za smanjivanje alergijskih reakcija, a može pomoći i kod sezonskih alergija. U nekim slučajevima sumpor iz namirnica uspeo je da pomogne osobama koje pate od alergijskog rinitisa. Takođe pomaže i kod ostalih simptoma i posledica alergije kao što su bronhitis, laringitis, astma i nekih kožnih osipa.

foto: Profimedia

- Poboljšavaju sistem za varenje - urme su oduvek poznate po tome što pospešuju metabolizam jer pomažu lakšem i učestalijem pražnjenju creva. Veruje se da podstiču rad lenjih creva te se često preporučuju kao prirodni lek za zatvor ili druge probleme s probavom. Bogate su i mineralom kalijumom koji zaustavlja dijareju i poboljšava čitavu mikrofloru creva. Ujedno su odlične za stvaranje dobrih crevnih bakterija koje su takođe potrebne za kvalitetnu probavu.

- Čuvaju zdravlje kostiju - radi visokog nivoa mangana u urmama može se govoriti o njihovoj dobrobiti za zdravlje kostiju i zuba. Mangan pomaže boljoj apsorpciji kalcijuma koji ima ključnu ulogu u zdravlju zuba i kostiju. Minerali koji se nalaze u njima važni su kako bi se zdravlje kostiju održavalo, a posebno kod starijih osoba kod kojih kosti već počinju slabiti. Urme mogu biti dobra prevencija za nastanak osteoporoze i ostalih bolesti kostiju.

Urme su odlične za svaku funkciju u telu jer će je poboljšati ali i pomoći u prevenciji nastanka problema. One tako održavaju fizičku formu, daju energiju i teško ćete pronaći neki problem koji ovi čuvari zdravlja neće rešiti.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia