Foto: Promo

Ogroman potencijal za razvoj zelene ekonomije

Predstavljeni rezultati istraživanja sprovedenog 2017. godine u Bugarskoj, Makedoniji i Srbiji

Održiva budućnost
> 13:31h

Konferencija, Zelena ekonomija: Kooperativno društvo, održana je u petak, 1. juna, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja iz oblasti zelene ekonomije sprovedenog 2017. u Bugarskoj, Makedoniji i Srbiji, kao deo projekta „Revizija ekonomije na Balkanu: promena javne politike, a ne klime”.

Aleksandar Gjorgjievski iz Udruženje Sunrise iz Makedonije rekao je da su istraživanjem u sve tri zemlje obuhvaćeni specifični sektori javnih politika kao što su: proizvodnja energije i energetska efikasnost; zelena gradnja; inovacije i nauka; zelene javne nabavke; održivi transport; održiva poljoprivreda; eko-turizam; upravljanje zemljištem i vodama; a poseban naglasak je dat novim zelenim poslovnim modelima.

  • Ove oblasti i tematske smernice odabrane su u skladu sa celokupnom projektnom metodologijom, kao i sa aktuelnim inicijativama politike zelene ekonomije na nivou EU i sveta – kaže Gjorgjievski.
foto: Promo

Miloš Stančić iz Grupe za analizu javnih politika (GAJP) jedan od istraživača u ovom projektu, predstavio je nalaze istraživanja javnih politika u kontekstu zelenih ekonomija, a glavni zaključak je da su zakoni neusklađeni, nedovršeni.

  • Istraživanje o zelenoj ekonomiji pokazuje da je potrebno raditi na Zelenoj energiji; upravljanju otpadom i održivoj poljoprivredi. Potrebno je investirati više sredstava u naučnoistraživački rad, neophodna je bolja međusektorska saradnja u kreiranju javnih politika - kaže Miloš Stančić.

Istraživanje je pokazalo ogroman potencijal za razvoj zelene ekonomije, a istraživači kao neka od rešenja za dalji razvoj predlažu ekonomske inicijative koje kreću odozdo nagore, lokalna ekonomija u formi malih i srednjih preduzeća i kooperative sa ciljem udruživanja rada i

usluga.

foto: Promo

Jelena Plavanski, rukovodilac Centra za razvoj tehnologije i ekologiju iz Privredne komore Beograd kaže da je privreda svesna da mora da počne da razmišlja na zeleni način.

  • Nažalost, veliki broj ljudi ovu promenu isključivo posmatra kao veliki trošak, a ne kao investiciju u budućnost – zaključila je Plavanski.

Ovu konferenciju organizovao je Green European Foundation (Evropska zelena fondacija) uz podršku udruženja Sunrise iz Makedonije i u mreži, Polekol i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika iz Srbije i uz finansijsku podršku Evropskog parlamenta za Green European Foundation kao i uz podršku EU info centra u Beogradu.

foto: Promo

Antrfile 1

Svilar: Zakon o zadrugama je ograničavajući

Ana Svilar iz Green Mind Consulting preduzeća iz Pančeva kaže da je Zakon o zadrugama ograničavajući i ne prepoznaje sve oblike udruživanja proizvoda, rada i usluga koji postoje na nivou EU.

  • Zadrugarstvo bi trebalo da se motiviše kroz finansijsku podršku, a ubeđena sam da je udruživanje jedini put za razvoj održive poljoprivrede – kaže Svilar.

Antrfile 2

Cvejanov: Veliki posao je pred nama

Kristina Cvejanov iz Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada govorila je o zadrugama u oblasti upravljanja otpadom u Srbiji, dosadašnjim iskustvima i problemima prisutnim u toj oblasti.

  • Predstoji nam veliki posao na edukaciji da bi zadruge shvatile kao nešto svoje i da bi se vratilo poverenje u taj oblik ekonomije - kaže Cvejanova.