Foto: Promo

Nagrađene opštine i gradovi

Pioniri u inovacijama u oblasti otvorenih podataka

Izabrane najinovativnije ideje u oblasti unapređenja upravljanja podacima od značaja za borbu protiv klimatskih promena

Održiva budućnost
> 17:15h

Beograd - Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizovali su danas dodelu nagrada u okviru zajedničkog projekta pod nazivom ''Lokalni razvoj otporan na klimatske promene''. Nagrade su primili pobednici javnog poziva ''Izazov otvorenih podataka'', upućenog opštinama i gradovima sa najinovativnijim idejama u oblasti otvaranja, dostupnosti i unapređenja upravljanja podacima od značaja za borbu protiv klimatskih promena.

Potraga za inovativnim rešenjima u ovoj oblasti naišla je na veliki odziv širom Srbije, a nezavisna stručna komisija izabrala je osam najboljih, koja će u početku biti primenjena u Kragujevcu, Kruševcu, beogradskoj opštini Zvezdara, Šapcu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Ćupriji i Krupnju, a kasnije i širom Srbije zbog velike mogućnosti njihove dalje primene u različitim oblastima, a pre svega u oblasti proizvodnje i potrošnje električne energije, povećanja energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom itd.

foto: Promo

Otvoreni podaci stimulišu ekonomski rast jer stvaraju podsticajno okruženje za razvoj inovacija i ''zelenih'' ideja i omogućavaju privlačenje ''klimatski pametnih'' investicija. Dostupnost podataka je neophodna za efikasno planiranje i donošenje odluka, osigurava veću transparentnost rada lokalnih samouprava i stimuliše uključivanje javnosti u procese odlučivanja.

-Smatram da je ovo izuzetno važan projekat, promoviše inovativnost u Srbiji koja je strateški opredeljena za digitalizaciju - jednu modernu Srbiju. Srbija mora da podiže kapacitete, a ovo je način podizanja kapaciteta jer bez ovih podataka nema ni projektno-tehničkih dokumentacija da se izvedu projekti u vrednosti od blizu 15 milijardi evra - istakao je na dodeli Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

foto: Promo

Zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Stelijana Nedera rekla je da će osam lokalnih samouprava, pobednika “Izazova otvorenih podataka”, pored finansijske podrške do 10.000 USD po projektu, dobiti i stručno-savetodavnu podršku u okviru Klimatskog inkubatora, za dalji razvoj ideja u zrele projekte spremne za primenu.

-U Klimatskom inkubatoru biće izrađeno i softversko rešenje za poboljšanje upravljanja podacima, koje će omogućiti da se umreže podaci različitih lokalnih zajednica, kao i da se povežu sa bazama podataka državnih institucija - kaže Nedera.

“Lokalni razvoj otporan na klimatske promene” je petogodišnji projekat koji ima za cilj da se, kroz partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora, podrži razvoj projekata koji imaju za cilj da se smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i lokalne zajednice u Srbiji učine otpornijima na promene klime. Projekat sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri na projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske i nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.

foto: Promo