icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Profimedia

zahtev NVO

OTIMANJE IMOVINE SPC U CRNOJ GORI: Traže da svetinje postanu vlasništvo države!

Protejer stavrofor Velibor Džomić iz Mitropolije crnogorsko-primorske smatra da se ovakvim delovanjem "daje" veštačko disanje projektu stvaranja tzv. "Crnogorske pravoslavne crkve" koji je propao

Objavljeno: 05.06.2018. 01:31h

 

U Crnoj Gori se ponovo pokreće pitanje imovine SPC i dok NVO "Amanet" traži da se imovina SPC u koju spada i manastir Ostrog, vrati u vlasništvo države, protejer stavrofor Velibor Džomić iz Mitropolije crnogorsko-primorske kaže da je to pokušaj otimanja crkvene imovine.


 

NVO "Amanet" sakupila je više od 7 000 potpisa u okviru peticije za ukidanje vlasništva SPC nad manastirima i crkvama u Crnoj Gori.

 

To je dovoljan broj da bi predlog mogao da uđe u skupštinsku proceduru i da se o njemu izjasne poslanici.

 

Traži se istovremeno i vraćanje u vlasništvo države i svih crkava i manastira koje su sagrađene u Crnoj Gori do 1. decembra 1918, nakon čega su, kako tvrde u "Amanetu" "otete i upisane kao vlasništvo Beogradske patrijaršije".

 

Prema tvrdnji Ane Vukotić iz "Amaneta", njima nije cilj da imovina iz SPC ode u vlasništvo (kanonski nepriznate) CPC, već da se imovina vrati u vlasništvo države.

 

Velibor Džomićfoto: Marina Lopičić

Džomić, međutim, smatra da se ovakvim delovanjem "daje" veštačko disanje projektu stvaranja tzv. "Crnogorske pravoslavne crkve" koji je propao.

 

"Posle farse od skupljanja potpisa i više medijskih nastupa u vidu performansa još se ne može znati kako ta družina misli da izvede svoj naum otimanja crkvene imovine", kaže Džomić.

 

On ocenjuje da je inicijativa neozbiljna, kao i da je u pitanju želja za medijskim reklamiranjem i uznemiravanjem javnosti.

 

"O svemu dovoljno govori činjenica da ni posle više meseci delovanja te družine još ne postoji jasno formulisan stav", kaže Džomić.

 

Crkvena imovina u Crnpoj Gori ima svog titulara i to je Mitropolija crnogorsko-primorska, kao i da to potvrđuje hiljadu tapija, ugovor i o poklonu, kupoprodajni ugovori...

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!