Foto: T.S.

ekologija

VRANJE: Svetski dan zaštite životne sredine obeležili odlaganjem staklene ambalaže

Srbija

Svetski dan zaštite životne sredine obeležen je i u Vranju. JKP „Komrad“ je u saradnji sa firmom „Sekopak“ iz Beograda na šetalištu u centru grada organizovalo akciju sakupljanja staklene ambalaže.

Za odlaganje staklene ambalaže postavljen je kontejner kapaciteta pet metara kubnih. Akcija je trajala od 10 do 14 časova, a odziv građana je prema rečima direktora vranjskog „Komrada“ Momira Stojiljkovića iznenađujuće dobar.

“Ovu akciju ćemo nastaviti i u drugim delovima grada. Radimo sada samo staklenu ambalažu pored redovnih poslova na pet ambalaži i ostalim reciklažnim sirovinama. Želimo da nam grad bude čistiji da sredina bude bolja, i da nema otpada koji može da se reciklira na zelenim površinama i ulicama. Ujedno pomažemo građanima da očiste svoje podrume. Što se tiče staklene ambalaže ovo je prva akcija, ali će biti nastavljena”, kaže Stojiljković .

On dodaje da su divlje deponije koje se sporadično javljaju jedan od najvećih komunalnih problema u Vranju.

“Redovno održavamo grad što se tiče iznošenja smeća, hgijene i zelenila, ali naša kultura moram da kažem nije na visokom nivou. Radimo i akcije edukacije radi podizanja nivoa svesti kod građana. Imamo problema na punktovima gde se nalaze kontejneri. Mnogo puta se desi da nam kontejneri budu poluprazni, a da pored kontejnera imamo smeće”, napominje Stojiljković.

foto: T.S.

O akciji su obavešteni predsednici mesnih zajednica, škole jer se akcija ne završava danas, napominju organizatori .

Violeta Belanović Kokir, direktor firme „Sekopak“ ističe da je zajednička akcija sa vranjskim “Komradom” organizovana zato što je staklo bitan materijal u reciklaži.

foto: T.S.

“Pored aluminijuma, staklo je jedini material koji može sto posto da se reciklira. On može million puta da se vrti u krug i vrlo je važno baš zbog toga izdvajati staklo i aluminijum”, kazala je Belanović Kokir .

Ona je pozvala građane Vranja da podrže akciju i odvajaju ambalažni otpad svuda gde ima kontejnera i kanti.

“Nama to puno znači s jedne strane, a s druge strane Vranje je čistije I lepše”, kaže direktorka firme „Sekopak“ navodeći da ovakve akcije organizuju po celoj Srbiji. U akcijama se prema njenim rečima sakupi i do tri tone ambalažnog stakla.

Kurir.rs/T. Stamenković/Foto: T.S.