Foto: EPA/ Igor Kupljenik

pahor pozvao na dijalog

JANŠA ŽELI KOALICIONU VLADU: Ostale stranke prave računicu bez njega!

Lider Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janez Janša izjavio je danas da će pokušati da napravi koalicionu vladu, iako se većina parlamentarnih stranaka izjasnila protiv koalicije s njim.

Region

Slovenački predsednik Borut Pahor potvrdio je danas da je lider SDS-a njegov prvi izbor za madatara pošto je ta stranka osvojila najviše glasova, 25 odsto na parlamentarnim izborima u nedelju.

foto: EPA / Igor Kupljenik

Pahor je posle sastanka s Janšom pozvao na dijalog i politiku uključivanja a ne isključivanje, prenela je slovenačka agencija STA. Janša je rekao da će pokušati da napravi koaliciju za Sloveniju.

Druge stranke, međutim, navode da ne žele u koaliciju s Janšom, a Pahor je rekao da očekuje da će lider SDS-a, ako se pokaže da druge stranke mogu obrazovati parlamentarnu većinu, reći da ne može prihvatiti mandat za sastavljanje vlade.

foto: EPA / Christian Bruna

Marjan Šarec, čija je antisistemska lista s 12 odsto glasova druga po veličini u parlamentu, rekao je da se sastao s odlazećim premijerom i liderom Stranke modernog centra Mirom Cerarom, s ciljem da se okupe sve stranke, osim Janšine, od umerenog centra do levice.

Šarec je rekao da ne želi da napravi "anti-Janšinu vladu", već vladu usmerenu na razvoj.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Igor Kupljenik