Foto: Promo

Posao prodavca

Evo zašto je prodaja verovatno jedan od najboljih prvih poslova

Edukacija

Za šta god da ste se školovali, postoje određeni poslovi koji vas mogu dobro pripremiti za sve izazove koje nosi karijera koja je pred vama.

Prodaja je definitivno jedan od njih. Sve oko nas je prodaja, jer već prilikom prvog razgovora za posao vi imate zadatak da prodate priču o sebi i svojoj stručnosti.

Samim tim, prvi korak ste već napravili, a sve više što dodatno naučite samo je bonus. Sledi nekoliko razloga zbog kojih je posao u prodaji zapravo najbolji prvi posao koji možete da izaberete.

Naučićete kako da prodate bilo šta

Bilo da nakon prodaje krenete ka zanimanju u oblasti marketinga, oglašavanja, dizajna, ljudskih resursa ili bilo kog drugog posla, radeći sa klijentima svakodnevno ćete morati da im ƒ„prodajete” različite ideje i to što ste za njih osmislili ili uradili. Zato će vam prodajne veštine sa vašeg prvog posla sigurno dobro doći.

Ono što je dobro jeste činjenica da gotovo svaki fakultet danas nudi neki od kurseva koji su vezani za veštine pregovaranja i prodaje, koji će vas uputiti u pravom smeru kada je reč o ovom poslu.

foto: Promo

Usavršićete komunikacione veštine

Da biste nešto prodali, morate to prvo da uobličite u dobru priču i da artikulišete tako da svima bude jasno i prijemčivo. Vežbajući ćete naučiti kako da napravite prezentaciju, a uz to i da razgovarate sa klijentima i odgovarate na nepredviđena pitanja i izazove istog trenutka.

Očekujte da ćete umnogome unaprediti komunikaciju sa ljudima, što će vam biti od neprocenjive vrednosti za svaki naredni posao koji budete obavljali.

Dobićete dodatno samopouzdanje

Od prvog trenutka rada u prodaji, vi ste bačeni u vatru i nemate prostora za tremu ili nesigurnost. Sa svakom prodajom i svakim uspešno završenim sastankom i dogovorom vaše samopouzdanje mnogo će porasti. Prednosti toga ćete primetiti već na prvom sledećem razgovoru za posao, kada ne budete imali nikakve sumnje da ste prava osoba za tu poziciju.

foto: Promo

Naučićete kako da sklapate poznanstva

Poslovni kontakti su nešto što je, pored iskustva, možda najvažnije za napredak u karijeri. Ukoliko radite u prodaji, vi se time bavite svakoga dana i svaki novi klijent predstavlja novi kontakt koji će vam ostati memorisan u telefonu. Iskoristite to i potrudite se da ostavite što bolji utisak na njih.

Pored posla, prodaja može poboljšati i vaš život i način na koji napredujete i na privatnom i profesionalnom planu. Važno je samo da iskoristite najbolje iz tog posla i steknete iskustvo koje vam je neophodno za nastavak karijere. Ukoliko vam se dopada da radite baš u ovoj oblasti, onda upišite obuku za menadžment u prodaji i posvetite se tom poslu. Možete očekivati da imate dobru zaradu i da stičete poznanstva, a sa teorijskim znanjem koje ćete steći moći ćete da ugovarate i veće poslove i napredujete više nego kao praktikant.

(Promo tekst)