Foto: AP/Ilustracija

u PRAVO VREME JER JE NEVREME

ŠTA KAD VAM DRVO PADNE NA AUTO, KOME DA SE ŽALITE: Evo kome da se javite i ko će da plati štetu

Vozilo je bilo parkirano, uz desetak drugih, na parkingu ispred stambenih zgrada, u hladovini drveća od kojih je jedno, očigledno, popustilo

Beograd

BEOGRAD - Nevreme koje je juče pogodilo veći deo Srbije, pa i Beograd, pojedinim stanovnicima prestonice zadalo je veliku glavobolju. Takav je slučaj sugrađanke sa Novog Beograda kojoj je tokom oluje poveće drvo palo na parkirani automobil!

Kako saznajemo, vozilo je bilo parkirano, uz desetak drugih, na parkingu ispred stambenih zgrada, u hladovini drveća od kojih je jedno, očigledno, popustilo.

foto: AP/Ilustracija

Sugrađanka je odmah pozvala policiju koja je izašla na lice mesta i obavila uviđaj, ali je ostalo pitanje kako će, od koga i na koji način, moći da bude nadoknađena pričinjena šteta.

Najmanje razloga za brigu imaju vozači koji su kasko osigurani. Oni, u tom slučaju, odštetu dobijaju direktno od osiguravajućih kuća.

- U slučaju pada drveta na određeno vozilo, vlasnik vozila ima pravo na nadoknadu štete od osiguravača samo ukoliko ima zaključeno kombinovano, odnosno kasko osiguranje motornih vozila - poručili su iz jedne osiguravajuće kuće. Međutim, većina Beograđana ipak nema kasko osiguranje.

- Ako vozilo nije kasko osigurano, vlasnik može da potražuje obeštećenje od vlasnika nepokretnosti na kojoj se stablo nalazilo, ukoliko je vlasnik fizičko lice. U slučaju da je površina javna, odnosno državna, štetu može da isplati organ opštinske uprave nadležan za komunalne usluge, odnosno JKP „Zelenilo Beograd” - zaključili su iz ovog osiguranja.

Da je "Zelenilo" dužno da nadoknadi štetu potvrđuju i u ovom preduzeću, ali pod uslovom da je drvo palo na površini koja je u njihovoj nadležnosti.

- Ukoliko se stablo, koje je pričinilo materijalnu štetu ili telesnu povredu, nalazi na javnoj površini koja je u sistemu Programa održavanja JKP “Zelenilo-Beograd” oštećeni ima pravo na nadoknadu materijalne štete, od strane našeg preduzeća - poručuju iz "Zelenila".

foto: AP/Ilustracija

Da bi to pravo ostvarili, oštećeni treba da podnesu pisani Zahtev za naknadu štete Komisiji za naknadu štete JKP „Zelenilo-Beograd“, a na adresu Surčinski put broj 2.

zila

- Ako dođe do pada drveta ili grana zbog jakih udara vetra, i tom prilikom dođe do oštećenja automobila, potrebno je odmah pozvati dežurnu službu "Zelenila" - glasi poruka iz ovog preduzeća.

Procedura je sledeća:

- Oštećeni, uz Zahtev za naknadu štete prilaže Komisiji zapisnik sa područja o pričinjenoj materijalnoj šteti, policijski izveštaj i lekarsku dokumentaciju, ukoliko je u pitanju telesna povreda. Ovakav zahtev se prosleđuje osiguravajućoj kući na dalje postupanje - kažu u “Zelenilu”.

Ako je drvo palo na automobil na delu koji ne održava "Zelenilo", Beograđanima ne preostaje ništa drugo nego da podnesu tužbu protiv vlasnika nepokretnosti na kojem se stablo nalazilo.

(Kurir.rs/Blic/Foto: AP/ilustracija)