Foto: Printscreen Facebook/twitter

nestao novinar

SLUČAJ NESTALOG NOVINARA Istraživao ubistvo Olivera Ivanovića! POLICIJA: Nismo našli nikakvu krv i paket! VUČIĆ: Cela država ga traži

Novinaru Stefanu Cvetkoviću (48), koji se svojim pisanjem zamerio mnogima, svaki trag se izgubio u sredu uveče. U Beloj Crkvi juče vladalo opsadno stanje - na terenu Žandarmerija, psi tragači, ronioci

Crna Hronika

Novinar Stefan Cvetković (48) iz Bele Crkve nestao je u sredu uveče, a brojne policijske jedinice uključile su se u potragu za njim. Nestanak su prijavili građani koji su zatekli njegov automobil "polo" upaljen i sa otvorenim vratima, a pored je pronađen Cvetkovićev ručni sat s pokidanom narukvicom.

Policija je potvrdila da je policijskoj stanici Bela Crkva prijavljeno da je u Beogradskoj ulici pronađeno parkirano vozilo sa otvorenim vozačevim vratima i upaljenim svetlima. MUP je demantovao ranije navode da je pored automobila pronađen paket i krv.

- Stefanov auto videli smo oko 22 sata, bio je otključan i bilo je upaljeno svetlo. Do jutra je stajao tako - rekle su komšije policiji.

Policija je ubrzo utvrdila da "polo" koristi novinar Stefan Cvetković, a da auto pripada njegovom ocu, nakon čega je raspisana potraga. Inače, Cvetković je u sredu tokom dana patrolirao ulicama Bele Crkve i okolnih sela i snimao nevreme i posledice koje su ostale za njim. Međutim, nekoliko sati kasnije je nestao.

nestali novinarfoto: Printscreen/Facebook

Juče tokom dana u Belu Crkvu je iz Beograda upućeno više desetina pripadnika Žandarmerije, inspektori kriminalističke policije, kao i ronioci zbog pretrage jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav. Na teren je poslato i više vodiča službenih pasa Policijske brigade, a angažovana su i dva helikoptera MUP, koja su ceo dan nadletala teren u okolini Bele Crkve.

- Istraga ide u nekoliko pravaca. Cvetković je, prema rečima upućenih, zbog svojih tekstova imao brojne neprijatelje. Pisao je najviše o lokalnim temama, korupciji, kriminalu i proneverama, pa se mnogima i zamerio. Nekoliko puta je javno rekao da dobija pretnje od lokalnih tajkuna i moćnika, a između ostalog pisao je i o ubistvu Olivera Ivanovića. Zbog toga se zasad ne odbacuje nijedna mogućnost. Policija vodi široku istragu. Obavljeni su razgovori s više osoba, uzeti su snimci s nadzornih kamera i prate se bazne stanice zbog mobilnih telefona - objasnio je naš izvor iz istrage.

foto: Printskrin

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se ozbiljno radi na pronalasku Stefana Cvetkovića.

- Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić me na 15 minuta izveštavaju o potrazi za nestalim novinarom. Svi resursi MUP i BIA su u Beloj Crkvi, nadam se da će slučaj biti rešen - rekao je Vučić novinarima u Kruševcu.

Stefanov otac za Kurir I da je dobijao pretnje, ne bi nam rekao

Stefanov otac Milivoje Cvetković rekao je za Kurir da je veoma zabrinut zbog sinovljevog nestanka, za koji je saznao od policije. - Trebalo je da ide na put, mislim da je hteo da ode u Rusiju, ali on nije s nama detaljno pričao o planovima. Uzeli su izjave od svih nas, čak i od Stefanovog sina, koji je u trenutku nestanka bio u Beogradu, gde studira. Pisao je o svemu i svačemu, nije se plašio nikoga, ne znam da li mu je neko pretio, a sumnjam da bi nam to i ispričao - rekao je Milivoje Cvetković i dodao: - Sumnjam da je nasilno izvučen iz auta, rekli su mi da je u kolima bio upaljen radio kad su ga pronašli.

Nepravosnažno osuđen Tužili ga lokalni funkcioneri

Stefan Cvetković je prošle godine nepravosnažno osuđen na dve godine i tri meseca zatvora i novčanu kaznu po privatnim prijavama pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke. Tada su krivične prijave protiv njega podneli koordinator SNS za Južni Banat Branko Malović, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić, kao i funkcioner SNS Dejan Simeunović. On je tvrdio da su osobe koje su ga tužile "kriminogene prošlosti". Kako su mediji preneli, funkcioneri su ga tužili zbog uvrede i neovlašćenog objavljivanja portreta, spisa i snimaka.

Meštani strepe Stefan je divan čovek

Stanari Beogradske ulice, u kojoj je pronađen automobil Stefana Cvetkovića, kažu da su veoma potreseni saznanjem da je novinar nestao. - Videli smo policiju ujutru, tada još nismo znali šta se desilo. Mnogo smo potreseni, helikopteri nas nadleću celog dana i molimo se da nam uskoro jave da je Stefan živ. On je u sredu snimao poplavu u našoj ulici, kao što uvek radi. To je jedan divan čovek i ne možemo da opišemo koliko nam je žao - rekli su stanari.

(Kurir.rs/ J.Rafailović - J.Ivić/ Foto: Fejsbuk, Printskrin RTS)