Foto: Printscreen Wikipedia

politizacija smrti

DODIK: Nećemo podržati izveštaj Anketnog odbora o smrti mladića Davida Dragičevića!

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da poslanici vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini Srpske neće prihvatiti izveštaj skupštinskog Anketnog odbora, formiranog kako bi se utvrdile okolnosti smrti mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića (21).

Bosna i Hercegovina

Banjalučki mediji su preneli da je Dodik ocenio da su predstavnici opozicije "zlupotrebili Anketni odbor", nastojeći da još više problematizuju to pitanje.

"Oni su u to uneli politiku, sebe i svoje frustracije", rekao je Dodik.

Po njegovim rečima, izveštaj Anketnog odbora biće odbačen u Narodnoj skupštini, jer "ljudi koji su ga radii nisu radili zadatak koji im je država postavila, nisu bili objektivni, već su bili pristrasni i svoje političke stavove su uneli u izveštaj".

O zaključcima Anketnog odbora Narodne skupštine o stradanju Davida Dragičevića izjasniće se Narodna skupština 19. juna.

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske usvojio je 5. juna izveštaj u kojem je zaključio da postoji osnovana sumnja da je David Dragičević ubijen i da se Tužilaštvo hitno mora tužilačkom odlukom odrediti u vezi sa tim pitanjem.

"Anketni odbor smatra da postoji osnovana sumnja da je David Dragičević ubijen i očekuje da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo RS sa odgovarajućom tužilačkom odlukom", stoji u zaključcima.

David Dragićević nestao je u noći 18. marta, a njegovo telo je nađeno 24. marta na ušću rečice Crkvene u Vrbas. Policija je dva dana kasnije saopštila da je to "zadesna smrt" i da ne postoje elementi krivičnog dela. Porodica madića tvrdi da je David Dragičević otet, mučen, udavljen i da je njegovo telo potom bačeno u Crkvenu. Od 26. marta svake večeri se na Trgu Krajine okupljaju građani koji traže "istinu i pravdu" za smrt Dragičevića.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen Wikipedia