Foto: AP

u zatvoru do suđenja

BIVŠI ŠEF TRAMPOVE KAMPANJE IZA REŠETAKA: Polu Manafortu ukinut kućni pritvor zbog uticaja na svedoke! (VIDEO)

Američki federalni sud ukinuo je danas uslove kaucije u slučaju Pola Manaforta i bivšem šefu predizborne kampanje predsednika SAD Donalda Trampa odredio pritvor, zbog čega će Manafort morati da suđenje čeka iza zatvorskih rešetaka.

Planeta
> 08:27h

Navodi se da je sudija Ejmi Berman donela ovu odluku nakon što su tužioci koji rade za specijalnog savetnika Roberta Milera, zaduženog za istragu uloge Rusije na američkim predsedničkim izborima 2016, optužili Manaforta da je sa saradnikom pokušao da utiče na svedoka u ovom slučaju.

Manafort je od podizanja optužnice prošlog oktobra bio u kućnom pritvoru, uz obavezu nošenja urađaja za elektronski nadzor. Tužioci navode da je Manaford prekršio uslove kućnog pritvora i tražili su od sudije da ukine ili preispita kućni pritvor, preneo je Vašington post.

Manafort (69) izjasnio se da nije kriv po svim tačkama optužbe tužilaštva koja navodi da je učestvovao u pranju više od 30 milion dolara tokom decenije lobiranja za bivše proruske političare i stranku u Ukrajini.

Njemu se stavlja na teret i što se u SAD nije registrovao kao lobista za stranu vladu.

Prošle nedelje su on i njegov ruski poslovni saradnik optuženi za ometanje pravde pokušajem da ubede dva potencijalna svedoka da kažu istražiteljima da njihove lobističke aktivnosti nisu rađene u SAD.

Manafortovi advokati negiraju optužbe o pokušaju uticanja na svedoke i tvrde da tužioci pokušavaju da izvrše pritisak na njega da promeni izjavu o krivici i svedoči protiv Trampa i njegovih saradnika.

Kurir.rs/Vašington post

Foto AP