Foto: Beta/Denis Cerić

TUŽILAŠTVO ULAŽE ŽALBU

OBRT U SUĐENJU BRANIMIRU GLAVAŠU ZA RATNE ZLOČINE: Iskaz ključnog svedoka proglašen nezakonitim

Sudsko veće Županijskog suda u Zagrebu proglasilo je nezakonitim iskaz svedoka Krunoslava Fehira koji je za ratni zločin teretio Branimira Glavaša.

Hrvatska

Njegovo svedočenje sada je izdvojeno iz sudskog spisa, a hoće li tako i ostati, presudiće Vrhovni sud budući da je na ovu današnju odluku tužilaštvo uložilo žalbu.

Fehir je bio ključnog svedok kada je u svom iskazu tokom istrage označio Glavaša kao nalogodavca za likvidacije osječkih Srba. Ovakav obrt dogodio se kada je Ustavni sud ukinuo Fehiru status ključnog svedoka time što je ukinuo pravomoćnu presudu kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora.

U čitavoj situaciji spornim se pokazao jedan momenat zbog koga je i došlo do obrta.

Svedoci prilikom svedočenja dobijaju upozorenja da mogu da odbiju da svedoče ako bi time sebe ili svoje bližnje podvrgli krivičnom gonjenju, materijalnoj šteti ili velikoj sramoti. Ta upozorenja moraju da dobiju svi svedoci.

Ključni svedoci pak ne dobijaju ta zakonska upozorenja. Kako Fehiru ta njegova prava nisu pročitana, njegov iskaz, po oceni sudskog veća, više nije zakonit jer nije ključni svedok.

Stoga je prihvaćen zahtev Glavaševe odbrane da se Fehirovo svedočenje izdvoji iz sudskog spisa kao nezakonito, a na tu odluku tužilaštvo je najavilo žalbu.

U slučaju da i dalje bude svedok Fehir, bi trebalo ponovo da svedoči na sudu, ali uz upozorenje da ima pravo da odbije odgovara na pitanja kojima bi sebe izložio krivičnom gonjenju teško da bi ponovio sve što je ranije govorio protiv Glavaša jer bi onda i njemu mogla da preti optužnica. Naime, pre nešto više od 12 godina Fehir je priznao da je 1991. godine u dvorištu osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu pucao na jednu osobu.

Kurir.rs/Telegram.hr Foto: Beta/Denis Cerić