Foto: Kurir TV

Finiš Evropa zatvara otvorena pitanja na Balkanu

EU pojačava pritisak na Beograd

Unija odlučna da okonča sporove u regionu, a šefica evropske diplomatije Federika Mogerini poručuje da makedonski primer svima treba da bude inspiracija

Politika
> 17:27h

Evropska unija je očigledno počela da zatvara sva otvorena pitanja na Balkanu, pa bi sada, nakon istorijskog dogovora Skoplja i Atine o rešavanju spora oko imena Makedonije, na dnevni red mogla da dođe normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

Na to je, naime, indirektno ukazala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, koja kaže da dogovor Skoplja i Atine treba da bude primer svima u ovom regionu. - Nadam se da će biti inspiracija za sve u regionu da preduzmu hrabre korake ka rešavanju sukoba diplomatijom i dijalogom - rekla je Mogerinijeva, ističući da je postizanje tog dogovora primer za diplomatiju u celom svetu.

I direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ocenjuje da je ovo dodatni podsticaj za napredak regiona prema evropskim integracijama i ka rešavanjima drugih pitanja koja su ostala otvorena na zapadnom Balkanu.

- Kada govorimo o Srbiji, mislim da će sada sve oči biti uprte u proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i da će svi očekivati da će to biti sledeće pitanje koje će biti uspešno rešeno potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma - navodi ona.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže da je Srbija od 2013. i potpisivanja Briselskog sporazuma pokazala kapacitet za odgovornu rešenost da se dijalogom i uz posredovanje EU nađu neka kompromisna i održiva rešenja kada je reč o Kosovu.

foto: Dado Đilas

- Mi smo time dali najveći doprinos zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, kojom sada rukovodi Mogerinijeva, iako to nije bila i nije ni laka ni popularna politička odluka. Inače, ne bih do kraja poredila situaciju između pitanja imena zemlje s jedne strane i samoproklamovane nezavisnosti takozvanog Kosova i naših ljudi koji su na KiM živeli i žive i čija su prava ozbiljno ugrožena - navodi ministarka.

Podsetimo, kako je otkrio Kurir, Mogerinijeva ima nameru da okončanje dijaloga srpske i kosovske strane iskoristi kao glavni adut u kampanji lobiranja za prvog čoveka NATO, za šta želi da se kandiduje, te zato hoće što pre da razreši "kosovski čvor".

Kurir.rs/B.Karović-B.Bojić/Foto:Kurir TV

Boban Stojanović Očekivana poruka Politikolog Boban Stojanović kaže da je poruka koju je poslala Federika Mogerini potpuno očekivana:

foto: Beta

- Na posredan način se Beogradu i Prištini govori da dijalogom i diplomatijom reše pitanje Kosova. No, to nije ništa novo, to direktnije i svakodnevno govore i mnogi drugi evropski i svetski zvaničnici. Mogerinijeva je i u stalnom kontaktu s vlastima u Beogradu i Prištini i može to uvek da im kaže i direktno.

Još jedan otvoreni sukob Slovenija i Hrvatska pred sudom Na Balkanu je, osim pitanja Kosova, bez epiloga i spor Slovenije i Hrvatske oko granice. Slovenija je najavila tužbu protiv Hrvatske pred Sudom EU zbog nesprovođenja arbitražne presude o granici. Evropska komisija je, međutim, saopštila da se zasad neće mešati, već da dve zemlje članice EU treba da pronađu rešenje za svoj granični spor u prijateljskom duhu.

Brojke: 10 godina prošlo od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 5 država EU ne priznaje Kosovo