Foto: profimedia

bizarno

NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ U KIKINDI: Doktor proglasio staricu mrtvom, a ona sutradan oživela, sad radi na drugom mestu

Srbija
> 18:38h

Radojka Stankov (69), iz Kikinde, koju je lekar Hitne službe u tom gradu pre mesec dana proglasio mrtvom, i danas živi u gerontološkom centru. Ipak, njeno zdravstveno stanje je teško, jer je nepokretna. Doktor Siniša K, koji je 14. maja uveče baku proglasio mrtvom, a ona narednog jutra, ipak, "oživela", prebačen je na drugo radno mesto.

- Komisija za unutrašnju proveru kvaliteta rada naše ustanove utvrdila je da je doktor napravio propust, pa je sankcionisan - prebačen je na drugo radno mesto i dobio je opomenu pred otkaz. On više nije zaposlen u Hitnoj službi, već radi kao lekar opšte prakse u Prvoj zdravstvenoj stanici. Slučaj smo prijavili i inspekciji Ministarstva zdravlja, koja će se dalje baviti ovim slučajem - izjavila je, za "Novosti", dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja u Kikindi, u čijem je sastavu i Hitna medicinska služba.

Ilustracijafoto: profimedia

Nesvakidašnji slučaj dogodio se pre mesec dana u gerontološkom centru u Kikindi, u zgradi "Stari dom". Pošto u ovoj ustanovi noću nema lekara, dežurni medicinski tehničar je oko 22 sata pozvao Hitnu službu zbog Radojkinog teškog stanja,pošto je nepokretna i ima nekoliko ozbiljnih dijagnoza. Kada je došla ekipa Hitne službe, njihov lekar Siniša K. je tada konstatovao smrt žene.

Telo je prebačeno u posebnu prostoriju predviđenu za takve slučajeve, u gerontološkom centru, ali je ujutru drugi tehničar primetio da Radojka pokazuje znakove života.

- Kada smo utvrdili da je baka živa, pregledali smo je i uputili na dodatne preglede u Opštu bolnicu. Specijalisti neurolog i internista su konstatovali iste dijagnoze koje je baka imala i ranije i savetovali da nastavi s terapijom. Baka je vraćena iz bolnice kod nas, gde se i sada nalazi, i njeno stanje je nepromenjeno - kaže Ružica Janković, doktorka u gerontološkom centru.

Ilustracijafoto: Profimedia

Radojka Stankov skoro godinu dana živi u gerontološkom centru, a o njoj brinu Jelena Krvopić i njen suprug. Oni vode brigu i o Radojkinom mužu Vladimiru, koji je teški srčani bolesnik i koji, posle smrti sina u februaru ove godine, živi sam u porodičnoj kući, dok drugi sin živi u Australiji. Krvopići nikoga nisu krivili za ovu situaciju.

- Ne krivimo ni gerontološki centar ni lekara Hitne službe, jer znamo kakvo je njeno zdravstveno stanje. Nama je objašnjeno da je baka Radojka preživela kliničku smrt i mi u to verujemo - izjavila je Jelena Krvopić pre mesec dana.

Inače, lekar Siniša K., koji je baku proglasio mrtvom, ima dugogodišnje iskustvo. U Hitnoj službi radi dvadesetak godina. Pre toga je radio u ambulantama opšte prakse.

(Kurir.rs/Večernje novosti)