Foto: Tatijana Stamenković

obilazak izviđača

TUŽNO STANJE JUŽNE MORAVE: Očekuje se da tokom septembra počnu prvi radovi na sanaciji korita reke

Srbija

Odred izviđača „Zavičaj 1093“ Vranje izvršio je kopneni obilazak gornjeg toka Južne Morave od Ćukovca do Vranjske Banje. Obilazak je organizovan u okviru priprema za veliko sređivanje Južne Morave.

Jovan Kocevki , starešina Odreda kaže da im je namera bila da ovu deonicu prođu kopnenim putem kako bi sagledali stanje leve i desne obale reke. Prema njegovim rečima višedecenijski nemar rezultirao je tužnim stanjem Južne Morave. “ Bili smo svesni činjenice opasnosti samog poduhvata pa smo pozvali isključivo spremne izviđače da taj poso i urade.

Već na prvom kilometru smo se susreli sa problemom koji nas je pratio skoro čitavo vreme skrininga. Naime, više nismo mogli da govorimo o teško prohodnom terenu već o kompletno nepristupačnom, koji karakteriše izuzetno visoka trava, obilje kopriva, gusto šiblje i rastinje koje ne dozvoljava prolazak kroz njega dok se ne preduzme krčenje ili seča. Ovakvi pojasevi su veličine od 5 do 50 m od obale i karakteristični za skoro 90 odsto jedne i druge obale”, navodi Kocevski.

foto: Tatijana Stamenković

On napominje da je karakteristika same obale velika erozija, a da je reka upala u svoj tok od 4 do 12 metara gde su se stvorile okomite obale sa kojih je prosto nemoguće ući u reku, a da se ne doživi veća povreda.

“Ukoliko bi se započeli radovi na čišćenju Južne Morave preko je potrebno prvo osloboditi obale od rastinja i stvoriti uslove za prilaz teške mehanizacije koja bi se pozabavila prevelikom količinom balvana koji se nalaze u samom rečnom koritu”, navodi Kocevski.

Detaljni skrining Južne Morave urađen je pre dve godine kada je ekipa izviđača preveslala čitav tok reke, snimljena je situacija i obeležene su kritične tačke opasne po izlivanje reke. Izveštaj je dostavljen nadležnim ministarstvima i institucijama. Kocevski očekuje da se u narednom periodu ispune obećanja od strane Ministarstva zaštite životne sredine, JP "Srbija vode" i Srpsko ruskog humanitarnog centra, te da tokom septembra počnu prvi radovi na sanaciji korita reke.

Kurir.rs/T.S./Foto: T.S.