Foto: Kurir

Doživi prvenstvo

STRUČNJACI I TALENTI ZAJEDNO: Kurir i Talent centar stvaraju mlade orlove

Posebnu pažnju u okviru akcije „Doživi prvenstvo“ Kurir je poklonio mladim talentima.

Mundijal 2018
> 14:41h

Zahvaljujući panelima, diskusijama i praktičnom radu na mini-terenu postavljenom ispred Ušće SC, protekla četiri dana mladi fudbaleri mogli su da nauče nešto više o omladinskom fudbalu i savremenim trendovima.

Fudbalski savez Srbije pravi strategiju za razvoj omladinskog fudbalafoto: Kurir

Predrag Stojanović, glavni koordinator „Coerver Coachinga“ za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, kaže da je mit da na državnom nivou postoji dobra omladinska fudbalska škola.

- Uprkos tome što neki fudbalski klubovi imaju monopol, verujem da će FSS napraviti strategiju razvoj omladinskog fudbala i svojim članicama na izvestan način narediti da svi oni po određenim principima rade na obuci igrača i igračica.

Aleksandar Vasiljević, predsednik Talent centra, koji se bavi organizacijom i promocijom omladinskog fudbala, dodaje:

- Veoma je važno obezbediti deci mogućnost da se kvalitetno uključe u željeni sport i da imaju uslove da napreduju. Uz proces igre važno je napraviti i selekciju i izdvojiti talente.

Pustite decu da izaberu sport... Marija Mladenovićfoto: Dragana Udovičić

Marijana Mladenović, sportski psiholog i profesor sportske psihologije, koja u svojoj praksi sarađuje s različitim sportistima svih uzrasta i kategorija, kao i s roditeljima i sportskim organizacijama, kaže da roditelji često nisu svesni da su faktor pritiska kod dece:

- Važno pitanje je da li dete bira sport ili je to neko uradio umesto njega. Moje iskustvo govori da i adolescentima treba dati priliku da možda ponovo izaberu sport jer se deca često i ne sećaju svog života pre bavljenja sportom. Ako se oseti nezadovoljstvo, deca moraju biti slobodna da izaberu neki drugi sport.

„Coerver Coaching“ je više od 30 godina globalni edukativni program i lider u fudbalskoj obuci igrača. Edukovao je više od milion igrača širom sveta i sarađuje s klubovima kao što su Čelsi ili Bajern.

Na posebno napravljenom terenu ispred Ušće SC mladi fudbaleri (od šest do 12 godina) mogli su da pokažu svoj talenat i uključe se u mrežu Talent centra.

Kurir.rs/S. R./Foto: Kurir