Foto: EPA/Abir Sultan

prvi ikad iz kraljevske porodice

ISTORIJSKA POSETA: Princ Vilijam započeo turneju po Izraelu (VIDEO)

Britanski princ Vilijam započeo je danas trodnevnu posetu Izraelu i Zapadnoj obali obilaskom Memorijalnog centra holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, koji je njegovu prabaku, princezu Alisu priznao za "pravednicu među narodima" za njenu ulogu u spasavanju Jevreja tokom holokausta.

Planeta

Vojvoda od Kembridža bio je užasnut kada je video cipele koje su ostale posle Jevreja ubijenih u nacističkim logorima smrti.

"Užasavajuće, pokušavam da shvatim razmere", rekao je princ, preneli su izraelski mediji. On je stigao sinoć iz Jordana u Izrael u okviru prve zvanične posete kraljevske porodice osetljivom regionu kojim je Velika Britanija nekada vladala.

Predsedavajući Jad Vašema, Avner Šalev proveo je princa kroz izložbe koje prikazuju uništenje šest miliona Jevreja koje su nemački nacisti i njihovi saradnici sistematski poubijali za vreme Drugog svetskog rata.

Vilijamova prabaka "skrivala je tri člana porodice Koen-Rahel, Tildu i Mišela u svojoj palati u Atini za vreme nacističke okupacije Grčke", navodi se u Jad Vašemu i dodaje da je "princeza lično brinula da članovi progonjene jevrejske porodice imaju sve što im je potrebno, čak ih je i posećivala, provodeći mnoge sate u njihovom društvu".

Zahvaljujući njoj prodica Koen je preživela i danas živi u Francuskoj.

Tokom privatne posete Jad Vašemu 1994. godine Vilijamov deda, princ Filip, vojvoda od Edinburga je posadio stablo u čast svoje majke.

Iako je za posetu princa Vilijama, drugog po redu za nasledje krune, rečeno da nije politička, on se danas sastaje s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a sastaće se i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA/Abir Sultan