Foto: Marina Lopičić/Fonet

odlučuje apelaciono veće

RADIKALI JOŠ NA LEDU: Haška tužiteljka se žali na odluku da se Jojiću i Radeti sudi u Srbiji

Politika

BEOGRAD/HAG - Haška tužiteljka Dajana Elis je danas najavila žalbu na odluku da Srbiji bude ustupljen proces protiv zvaničnika Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjerice Radete, koje je Haški tribunal optužio za nepoštovanje suda, saopšteno je danas iz Haga.Odluku da se Jojiću i Radeti sudi pred sudom u Beogradu, a ne u Hagu, doneo je nedavno Ajdin Akaj, sudija Rezidualnog mehanizma, pravnog naslednika Tribunala.

foto: Marina Lopičić

U najavi žalbe, Elis je navela da je sudija Akaj pogrešio jer nije pridao dovoljnu važnost višegodišnjem odbijanju Srbije da izruči Jokića i Radetu Haškom tribunalu, na šta je, po Tribunalu, bila obavezna i po svom zakonu, i po medjunarodnom pravu.

Elis je naznačila da je sudija zanemario i da su, uprkos nalogu Tribunala, vlasti Srbije odbile da uhapse Jokića i Radetu.

O žalbi tužiteljka odlučiće Apelaciono veće Mehanizma u Hagu.

Jojića i Radetu Haški tribunal je u oktobru 2012. optužio da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vodje Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za hapšenje radikala, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015.

foto: EPA

Na proleće 2016. godine Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučio je, medjutim, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, jer zakon Srbije o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i optuženih za ;nepoštovanje suda.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao medjunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenivši da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda - da uhapsi dvoje radikala i izruči ih u Hag.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao "crvene poternice".

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Po zatvaranju Tribunala na kraju 2017. godine, predmet protiv Jojića i Radete je preuzeo Mehanizam.

Tužiteljka Elis oštro se protivila ustupanju tog procesa Srbiji.

(Kurir.rs/Beta)