Foto: Damir Dervišagić

Raspad

NE MOGU DA SE SASTAVE: Opozicija u rasulu i pre izbora

Klin i ploča Pregovori o grupisanju predugo traju, liderske sujete su jake, a fali i programska nit koja sve može da poveže, ocenjuju sagovornici Kurira

Politika
> 11:54h

Opoziciona scena u Srbiji je tragična i još uvek traje prepakivanje moći koje je nastalo kao posledica rezultata na beogradskim izborima, ocenjuju sagovornici Kurira.

Savez za Srbiju je okupio šest stranaka, pregovara se sa još dve - Dveri i Zdravom Srbijom, a mogućnost saradnje je natuknuta i DSS. Pokret slobodnih građana ne želi da bude u Savezu, ali ne isključuje mogućnost saradnje, dok se SDS, na čijem je čelu Boris Tadić, uopšte se ne izjašnjava ni o evenutalnoj saradnji. Svi su svesni da je ukrupnjavanje potrebno, ali negde koči.

Prema rečima Zorana Stojiljkovića, profesora Fakulteta političkih nauka, problem s opozicijom i njenim ukrupnjavanjem je što je ona programski veoma udaljena, ako ne i udaljenija u odnosu na samu vlast.

foto: Beta

- Situacija u opoziciji je gotovo tragična sa serijom poraza koji su usledili od 2012. Tanak je osnov ukupnog objedinjavanja, a da to nije samo taktičko objedinjavanje da se ograniči postojeća vlast i izbore demokratske pretpostavke. Situacija je izuzetno komplikovana. Ono što se meni čini jeste da je interes opozicije široko taktičko okupljanje oko demokratskih pretpostavki za razvoj društva, a izvan toga, neka vrsta dogovora da glavna meta napada neće biti druge opozicione grupacije nego onaj ko je najozbiljniji protivnik - ovi na vlasti. To bi građani i razumeli - kaže Stojiljković i dodaje da bi idealno bilo da postoje dve opozicione grupacije - proevropska i ona nacionalno naklonjena.

Bojan Klačar iz Cesida kaže da je u jednom delu opozicije u toku prepakivanje koje su izazvali rezultati beogradskih izbora, a koji su išli naruku Draganu Đilasu.

- Sada je prepakivanje političke moći. I dalje postoji šarolika ponuda ka biračima između čega nema jasnih programskih razlika, imamo i dosta jake liderske sujete, a fali i nit koja može sve da poveže - navodi Klačar i dodaje: - Savez je najozbiljnija opoziciona priča u ovom trenutku, ali je rano da procenimo kakve će imati efekte, jer još uvek ne znamo ko će sve činiti Savez. Ako Savez budu činili i akteri koji se programski razlikuju u odnosu na građansku opoziciju, to bi značilo da će Savez imati dominantno taktički karakter, moraće da se dogovoraju šta je zajednički imenitelj. S druge strane, ako u Savezu ne bi bile desničarske stranke, to bi bio projekat koji bi mogao da opstane i nekoliko godina na političkoj sceni.

Katarina Blagović/Foto:Damir Dervišagić

Stefanović, Savez za Srbiju Nadam se da će Tadić promeniti mišljenje Borko Stefanović, koji je na čelu Levice Srbije, a koja je deo Saveza za Srbiju, kaže u razgovoru za Kurir da se privode kraju razgovori o sadržini Saveza, politike, programske platforme i osnivačkih akata.

foto: Zorana Jevtić

- Verujem da će sve to biti brzo gotovo. Savez će imati organe, Predsedništvo će biti najvažniji organ i neće imati predsednika. Sve odluke će se donositi konsenzusom na predsedništvu - kaže Stefanović, a na pitanje dokle Dveri i Zdrava Srbija imaju vremena da se izjasne da li će s njima ili ne, on navodi: - Razgovaramo, stvari idu u vrlo pozitivnom pravcu, ali svako ima svoje organe stranke koji treba da se izjasne. Očekujem da to bude u najkraćem roku, jer ne vidim više spornih momenata. Što se tiče SDS, nadam se da će promeniti mišljenje. Nije bilo zvaničnih razgovora, ali zašto da ne...

Samofalov, SDS Savez okuplja antievropsku desnicu Konstantin Samofalov iz SDS kaže da ako postoji iskrena želja da se pobedi Vučićev režim, onda se ne prave koalicije kojima se gube izvorni glasovi, a pritom ne dobijaju novi.

foto: Dado Đilas

- Ono što zasad vidimo jeste da se taj savez na kraju može pretvoriti u projekat ujedinjenja opozicione antievropske desnice, a ne ujedinjenja opozicije, imajući u vidu anti-EU orijentaciju DSS, Dveri, a sve češće i Narodne stranke. Izuzeo bih tu neke aktere, koji su takođe javno izlazili sa stavovima poput naših i upozorili na posledice neprirodne koalicije. Naravno da je okupljanje anti-EU desnice takođe legitimno, ali bi trebalo napraviti i blok građanske proevropske opozicije kako bismo sačuvali i te glasove i veliku evropsku ideju koja na kraju znači kvalitativnu promenu života na bolje. A inače, ideja prelazne vlade je ostvariva i formiranjem takve vlade od te dve kolone - kaže Samofalov za Kurir.

Jovanović, DSS Bilo kontakta sa Đilasom, sve je moguće Lider DSS Miloš Jovanović kaže za Kurir da je bilo kontakata sa Savezom za Srbiju i da su i dalje sve opcije otvorene.

foto: Beta/Miloš Miškov

- I zvanično i nezvanično smo razgovarali. Njihove poruke su bile da je DSS poželjan partner i DSS ne zatvara vrata. Naprotiv, aktuelna dešavanja nam govore da moramo da razgovaramo i spremni smo za to. Unapred ne odbacujemo nijednu varijantu, jer i jedna i dve kolone pod određenim uslovima mogu imati smisla - smatra Jovanović.

Šema opozicije u Srbiji Ko je s kim Savez za Srbiju 1. Demokratska stranka 2. Narodna stranka 3. Levica Srbije 4. Pokret za preokret, Janko Veselinović 5. Sindikat Sloga 6. Zajedno za Srbiju, Nebojša Zelenović

U toku su pregovori da u Savez za Srbiju uđu i: 1. Dveri 2. Zdrava Srbija, Milan Stamatović

Mogući pregovori za ulazak u SzS: 1. Demokratska stranka Srbije

Pokret slobodnih građana (Saša Janković) - Ne žele da budu deo SzS, moguća saradnja Socijaldemokratska stranka (Boris Tadić) - Nisu u pregovorima da budu deo SzS Dosta je bilo - Nije bilo razgovora da budu deo SzS Srpska radikalna stranka - Nastupa sama Liberalno-demokratska partija - Opozicija ih kritikuje zbog blagog odnosa prema vlasti Liga socijaldemokrata Vojvodine - Opozicija ih kritikuje zbog blagog odnosa prema vlasti