Foto: Profimedia

VERUJU U TEHNOLOGIJU

HILJADE ŠVEĐANA DOBROVOLJNO UGRADILO MIKROČIPOVE U RUKE: Dok se čitav svet zgražava nad ovim potezom, jedan naučnik je svima ZAPUŠIO USTA

Na hiljade Šveđana ugradilo je mikročipove koji im sada služe kao kreditne kartice, ključevi za auto ili stan pa čak i karte za voz. Jednom kada ugrade čip, više nikad ne moraju da brinu o tome gde im je novčanik. Međutim, neki drugi su jako zaprinuti jer takav potez smatraju distopijom.

Planeta

I dok na prvi pogled deluje da je Švedska jednostavno toliko napredna da predvodi ovakve trendove, iza priče o 3.500 ljudi s mikročipovima stoji puno dublji razlog.

Termin biohaker odnosi se na biologe amatere koji rade izvan tradicionalnih institucija. Kao što kompjuterski hakeri mogu da provale u svaki kompjuter, tako biohakeri mogu provaliti u bilo šta biološko.

Biohakera ima mnogo, a za ovu priču su posebno zanimljivi transhumanisti koji su fokusirani na poboljšanje karakteristika ljudskog tela, i dugoročno, poboljšanje cele ljudske rase. Ali, oni rade i mnogo interesantnije eksperimente, poput toga da biljke počnu da svetle u mraku ili proizvodnje piva od algi.

foto: Profimedia

Švedski biohakeri su definitivno transhumanisti i oni su ti koji stoje iza ugrađivanja čipova veličine zrna pirinča Šveđanima negde između palca i kažiprsta. To su isti oni mikročipovi koje su decenijama ugrađivali kako bi pratili životinje i pakete.

Pa zašto onda Šveđani toliko žele čipove u svom telu? Oni, zapravo, imaju puno poverenje u sve digitalno. Veruju da tehnološki napredak može donijeti samo dobro. Tokom poslednje dve decenije švedska Vlada uložila je milione i milione u tehnološku infrastrukturu i to se svakako vidi. Njihova ekonomija se bazira uglavnom na izvozu digitalnih tehnologija i usluga, kao i inovacija.

I dok se ostatak Evrope uglavnom zgražava nad činjenicom da se Šveđani dobrovoljno čipuju, jedan od vodećih mikrobiologa koji učestvuje u projektu Ben Liberton zapitao je sledeću stvar:

“Da li biste se bunili da vam čip detektuje rak čim se pojavi i spase vam život?"

Kurir.rs/ Novac.jutarnji.hr

Foto: Profimedia