Foto: EPA

SAUČESNIŠTVO U ZLOČINIMA PROTIV ČOVEČNOSTI

SKANDAL U FRANCUSKOJ: Poznati proizvođač cementa optužen da je finansirao Islamsku državu u Siriji

U Francuskoj je danas podignuta optužnica protiv francusko-švajcarskog proizvođača cementa Lafarža za "saučesništvo u zločinima protiv čovečnosti", na osnovu navoda da je kompanija finansirala ekstremističke grupe među kojima i Islamsku državu da bi mogla da radi u Siriji, saznaje se od izvora suda.

Planeta

Tročlano sudsko veće zaduženo za ovu istragu optužilo je Lafarž holding koji je većinski deoničar sirijskog ogranka firme Lafarž Cement Sirija, pored saučesništva u zločinima protiv čovečnosti i za "finansiranje terorističke organizacije" i "ugrožavanje života" bivših zaposlenih u fabrici u Džalabiji, na severu Sirije, kao i za kršenje embarga.

Ta odluka je u skladu sa zahtevom tužilaštva u Parizu, rekao je sudski izvor. Kompanija Lafarž SA je pod sudskom kontrolom i naloženo da plati kauciju od 30 miliona evra.

Grupa Lafarž je prošle godine priznala da je pribegla "neprihvatljivoj praksi" kako bi nastavila sa radom u jednoj od svojih sada zatvorenih fabrika u Siriji tokom 2013. i 2014, i da je njen ogranak u severnoj Siriji plaćao oružanim grupama da bi se garantovao bezbedan prolaz zaposlenih i snabdevanje

fabrike.

Tužioci su prošle godine stavili pod istragu nekoliko bivših direktora Lafarža.

Optužbe se odnose na vreme pre spajanja Lafarža s švajcarskom kompanijom Holcim 2015. godine, kada je firma postala LafaržHolcim.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA