Foto: Beta/Slobodan Miljevic

Bilans

REZULTATI JEDNOGODIŠNJEG RADA VLADE SRBIJE: Ani prelazna ocena

Digitalizacija i finansijska stabilnost su stvari koje treba pohvaliti, dok se po pitanju životnog standarda građana, Kosova i puta u EU moglo više uraditi, ocenjuju sagovornici Kurir

Politika
> 13:54h

Danas se navršava godinu otkako je Ana Brnabić preuzela vođenje Vlade Srbije, a rad njenog kabineta, kako ocenjuju sagovornici Kurira, mogao bi da dobije prelaznu ocenu! Ipak, kako ističu, Brnabićeva je i dalje u senci predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića, kojeg je nasledila na premijerskoj funkciji.

Govoreći o rezultatima Vlade, naši sagovornici kažu da su digitalizacija i finansijska stabilnost stvari koje treba pohvaliti, dok se po pitanju životnog standarda građana, te Kosova i puta u EU moglo više uraditi.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da premijerka dobro vodi Vladu, te da je očigledno i to da ima dobru komunikaciju s predsednikom države.

- Brnabićeva se razlikuje od drugih premijera po tome što ne insistira na pravljenju marketinškog lika, i to je dobro. U menadžerskom smislu je dobro vodila Vladu. Malo je konflikta i skandala u kojima je ona učestvovala, čak i trzavice koje su postojale u Vladi nisu dovele do sukoba. Sebe je vezala za nove tehnologije, a ne za puteve i slično. Inače, imala je medijskih gafova, ali se vidi da sada već uči da pazi šta govori i kako da komunicira s javnošću. Tu se nije dobro snalazila - priča Janjić.

foto: Media Centar

Kao jedan od većih uspeha Vlade on izdvaja ekonomsku stabilnost.

- To je i MMF verifikovao. Dobro je i što se ukida Zakon o smanjenju plata i penzija, to je nešto pozitivno i kamo sreće da se u to nije ni ulazilo. Međutim, evrointegracije nam idu trapavo, tu je moglo više da se uradi. I po pitanju Kosova je rezultat tanak, ali tim pitanjem se više bavi predsednik Srbije - kaže on.

Politikolog Boban Stojanović smatra da je Brnabićeva u Vučićevoj senci i da rad aktuelne Vlade može da oceni s dva minus, jer je moglo daleko više da se uradi:

- Jedino što je dobro urađeno jeste mali napredak u digitalizaciji, neke stvari oko IT sektora, mada je i tu bilo problema. Svi drugi pokazatelji su uglavnom loši. Prosečne plate su, recimo, i dalje skoro najmanje u regionu.

brojka:

Rasim Ljajić

ministar turizma

Prelazna ocena

Vlada se suočavala sa velikim izazovima po pitanju ekonomskih reformi, zatim po pitanju pridruživanja EU, rešavanja pitanja Kosova... Objektivno govoreći, Vlada zaslužuje prelaznu ocenu. Kada je reč o resoru koji vodim, imamo dobre rezultate. Ovo je zlatno doba srpskog turizma i ovo će biti rekordna godina po broju turista. Dosta smo uložili u turističku infrastrukturu.

Branko Ružić ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Dobro funkcionišemo

- Svi u Vladi smo delovi jednog uspešnog mozaika. Po mom mišljenju, sistem funkcioniše i daje rezultate. Nemam manir da se samoocenjujem, zna se ko je za tu vrstu vrednovanja našeg rada nadležan. Svakako sam uveren da je važno da svi zajedno imamo stav da je uvek moguće bolje i više kako bismo se što više približili idealu.

Jadranka Joksimović ministarka za evrointegracije

Vredno smo radili

- Ministarstvo i ja smo intenzivno radili, imali mnogo susreta i sa EU institucijama i bilateralno sa zemljama članicama, mnogo objašnjavanja i nastojanja da poboljšamo poziciju u pregovorima sa EU, jer su se zaista zakomplikovali u prethodnih godinu dana i međunarodni odnosi. Uporno smo radili na pregovorima sa EU oko bespovratnih IPA fondova, ali i koordinaciji sa kolegama iz nadležnih ministarstava koji projekti su zreli, a onda i nalaženje sredstava i programiranje pretpristupnih fondova. Radili smo i na koordinaciji sa svim resornim ministarstvima na povećanju procenta usklađenosti sa pravilima EU, što je donelo neke rezultate.

Boban Karović/ Foto: Beta