Foto: Printscreen

TUGA DO NEBA

PREMINUO DEČAK (15) IZ SUBOTICE KOJI JE ČEKAO NOVO SRCE: Daniel izgubio životnu bitku

Društvo
> 17:27h

SUBOTICA -Srce hrabrog dečaka iz Subotice Danijela Budaia (15) prestalo je jutros da kuca. On je čekao skoro tri godine na transplantaciju srca, i sa osmehom se godinama borio za svoje zdravlje.

Čitava Subotica je hrabrila malog dečaka, kojem je oštećeno i srce i pluća, organizovane su akcije pomoći i donacija, bilo je podrške, ali posle duge borbe, nije bilo spasa za srce dečaka. Preminuo je noćas u Tiršovoj dečjoj bolnici u Beogradu.

Poslednjih 18 dana je proveo u toj dečjoj zdravstvenoj ustanovi, pošto mu se stanje pogoršalo od 11. juna, kada su lekari stabilizovali njegovo stanje, ali se pogršanje ponovilo.

Bitka za Danijelov život traje više godina, a njegova samohrana majka Monika je neprestano bila uz Danijela, obraćala se za pomoć svim ljudima dobre volje, da bi dobila životnu bitku za svoje dete. Sa 25000 dinara prihoda, jedva je uspevala da reši osnovne potrebe deteta, digla je i kredit, plaćala rate i mučila se u trošnoj kućici u kojoj su živeli.

Otac ih je napustio pre desetak godina. Mnogim akcijama pomoć je pristizala za malog Danijela, ali njemu je bila potrebna teška operacija transplantacije srca, za koju nisu imali dovoljno novca.

foto: Shutterstock

Danijel je pohađao 7 razred Osnovne škole "Jovan Mikić", ali poslednje dve godine nije mogao da prati nastavu. Kući su mu dolazili i nastavnici, zbog stanja u kom se nalazio, a on je sa osmehom na licu dočekivao svoje drugove i radovao se posetama. Uz njega su neprestano bili njegov mačak i papagaj Mićko, koje je veoma voleo.

Zdravlje subotičkog dečaka narušeno je sedam godina, dugo su mislili da će operacijom problem biti rešen, ali se sve iskomplikovalo, bila je potrebna transplantacija i srca i pluća. Za to je trebalo mnogo novca, neke donacije su počele da stižu, ali je Danijelu vreme bilo dragoceno. Akcija za pomoć Danijelu je imala sve veću podršku humanih građana, škole, nešto novca je stiglo od manifestacija, ali sve to nije bilo dovoljno za tešku borbu ozdravljenja..

Umesto da sa svojim drugarima dočekuje maturu osmaka, Danijel je morao da čuva svoje srce, pa nije mogao da ide redovno u školu, da se igra, bavi sportom i uživa u detinjstvu. Uprkos svemu, bio je veselo dete, iako se na žalost, tuga svila ispod krova mladog momka, koji je sa majkom Monikom živi u veoma teškim uslovima.

Majka radi kao spremačica u jednoj ustanovi, a svojom platom teško je mogla da obezbedi sve potrebe osetljivom detetu. Još u martu mesecu, uputila je apele za pomoć, jer mu je stanje bilo zaista zabrinjavajuće. Transplatacija je bila hitna i neophodna. Danijelovo srce je kucalo tako, da pumpa krv nazad u pluća, zbog čega se brzo zamarao, pa su i pluća bila ugrožena.

Roditelji dece i građani su putem viber grupe pokušali da pomognu, svega jer falilo, hrane, ogreva i zdravlja Danijelu, a i pomoć njegovoj majci Moniki Budai, koja se do poslednjeg trena borila za svoje dete.

Iz udruženja „Roditelji Subotica ” kažu da je boravio na intenzivnoj nezi, da je RFZO odobrio lečenje, bilo je kontakata i sa više klinika u nekoliko evropskih država, ali spasa za malog Danijela nije bilo, iako su svim srcem poznanici i roditelji želeli da pomognu.

Mali Danijel je zauvek zaspao u dečjoj bolnici, a njega i mamu Moniku subotičani će pamtiti po njihovoj velikoj borbi do poslednjeg tračka nade u ozdravljenje. Danijel će biti sahranjen u ponedeljak, na groblju u naselju Aleksandrovo u Subotici.

(Kurir.rs/N.H.)