Foto: Profimedia

sad samo da se složi i kim

BOLTON: Imamo plan za okončanje nuklearnog programa Severne Koreje!

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je danas da SAD imaju plan, koji će dovesti do okončanja programa za razvoj nuklearnog oružja i balističkih raketa Severne Koreje za godinu dana.

Planeta

Bolton je u intervjuu za Si-Bi-Es najavio da će američki državni sekretar Majk Pompeo uskoro razgovarati o tome sa Severnom Korejom.

"Državni sekretar Majk Pompeo razgovaraće o tome sa Severnokorejcima u bliskoj budućnosti, o tome kako zaista demontirati ceo njihov program za oružje za masovno uništenje i balističke rakete za godinu dana", rekao je Bolton.

Bolton je rekao da bi Severnoj Koreji išlo u korist da sarađuje kako bi joj sankcije bile ubrzo ukinute i kako bi počela da pristiže pomoć iz Južne Koreje i Japana.

On je dodao da ako je Severna Koreja već donela stratešku odluku da to učini, i ako bude sarađivala, "možemo da napredujemo veoma brzo". Govoreći o svom sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tokom nedavnog sastanka u Moskvi, Bolton je rekao da je s Putinom razgovarao o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore u SAD.

Predsednik Putin mu je, kako je rekao, naglasio da se ruska država nije mešala u izbore u SAD 2016. godine. Bolton je rekao da je sa Putinom razgovarao i o pripajanju Krima Rusiji.

"Predsednik Putin je bio prilično jasan (u razgovoru) sa mnom o tome i moj odgovor je bio da ćemo morati da se saglasimo da nema saglasnosti o Ukrajini. To nije stav SAD", rekao je Bolton.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia