Evropska unija

Uloženo više od 400 miliona evra za životnu sredinu!

Održiva budućnost

Evropska unija donirala je Srbiji više od 400 miliona evra za zaštitu životne sredine preko različitih projekata usmerenih na sve podoblasti, od zaštite voda i vodosnabdevanja, unapređenja kvaliteta vazduha do upravljanja otpadom. Pomoć od 402 miliona evra, koja se odnosi na period od 2000. godine do danas, obuhvata i reformu zakonodavstva i izgradnju kapaciteta. Zaštita životne sredine obuhvaćena je pregovaračkim poglavljem 27.

U istom periodu, država Srbija je uložila 196 miliona evra u unapređenje životne sredine.

Ingve Engstrom, šef Sektora za saradnju Evropske unije u Srbiji, kaže da je plasirano oko 650 miliona evra za podršku i finansiranje malih i srednjih preduzeća u regionu, čime je otvoreno više od 30.000 radnih mesta.

Uz donaciju Evropske unije, uvedeno je automatsko merenje i postavljanje merne stanice širom zemlje, u termoelektranama u Obrenovcu ugrađeni su filtracioni sistemi, dok je u ‘’Kolubari,, instalirana oprema za merenje emisije štetnih supstanci. U Subotici, Pirotu, Užicu i Sremskoj Mitrovici izgrađene su regionalne deponije, a najveći deo sredstava, 41,3 odsto, uloženo je u otpadne vode.

Podsetimo, prošle nedelje Srbija je u Luksemburgu otvorila i poglavlje 13, koje se odnosi na ribarstvo.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije rekla je da je poglavlje 13 veoma važno jer u Srbiji ima sve više ribnjaka.

- Važno je da regulišemo proizvodnju u ovoj oblasti, da uspostavimo sertifikate i budemo konkurentni na tržištu – kaže Joksimovićeva.