icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react

Evropska unija

Uloženo više od 400 miliona evra za životnu sredinu!

Objavljeno: 02.07.2018. 13:51h

 

Evropska unija donirala je Srbiji više od 400 miliona evra za zaštitu životne sredine preko različitih projekata usmerenih na sve podoblasti, od zaštite voda i vodosnabdevanja, unapređenja kvaliteta vazduha do upravljanja otpadom. Pomoć od 402 miliona evra, koja se odnosi na period od 2000. godine do danas, obuhvata i reformu zakonodavstva i izgradnju kapaciteta. Zaštita životne sredine obuhvaćena je pregovaračkim poglavljem 27.


 

U istom periodu, država Srbija je uložila 196 miliona evra u unapređenje životne sredine.

 

Ingve Engstrom, šef Sektora za saradnju Evropske unije u Srbiji, kaže da je plasirano oko 650 miliona evra za podršku i finansiranje malih i srednjih preduzeća u regionu, čime je otvoreno više od 30.000 radnih mesta.

 

Uz donaciju Evropske unije, uvedeno je automatsko merenje i postavljanje merne stanice širom zemlje, u termoelektranama u Obrenovcu ugrađeni su filtracioni sistemi, dok je u ‘’Kolubari,, instalirana oprema za merenje emisije štetnih supstanci. U Subotici, Pirotu, Užicu i Sremskoj Mitrovici izgrađene su regionalne deponije, a najveći deo sredstava, 41,3 odsto, uloženo je u otpadne vode.

 

Podsetimo, prošle nedelje Srbija je u Luksemburgu otvorila i poglavlje 13, koje se odnosi na ribarstvo.

 

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije rekla je da je poglavlje 13 veoma važno jer u Srbiji ima sve više ribnjaka.

- Važno je da regulišemo proizvodnju u ovoj oblasti, da uspostavimo sertifikate i budemo konkurentni na tržištu – kaže Joksimovićeva.

 

 

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!