Foto: Profimedia

lukavo

BRITANCI IMAJU KECA U RUKAVU OKO BREGZITA: To je moćno, ali nepredvidljivo TAJNO ORUŽJE (VIDEO)

Dok se Velika Britanija muči sa pregovorima sa EU oko Bregzita, dobro obavešteni izvori tvrde da zemlja poseduje i tajno oružje koje će joj doneti bilji sporazum sa Briselom.

Planeta
> 16:42h

To je Donald Tramp, čiji su sve napetiji odnosi sa EU neočekivani dobitak za pregovorče oko Bregzita.

Njegova retorika prema EU može dodatno da preplaši Brisel i radi u korist Velike Britanije.

Trenutno su pregovori u zastoju a glavni pregovarač EU Majklom Barnijer tvrdi da ostaju"ogromne i ozbiljne" razlike u odnosu na konačni sporazum o povlačenju i okvir za buduće odnose.

Međutim, britanski pregovarači smatraju da su reakcije Trampa mogu nehotično da dovedu do toga da EU vidi kompromis umesto da primorava političku krizu u Velikoj Britaniji.

I njegova zvanična poseta Velikoj Britaniji sledeće nedelje će pružiti savršenu priliku da se osigura njegovo savezništvo.

Carine za evropski čelik i aluminijum možda nisu veliki udarac za EU, ali opasnost od 20 odstotnog nameta na evropske automobile svakako jeste - a britanski zvaničnici to znaju.

Drugim rečima ako te nove carine blokiraju izvoz automobila u SAD, Nemcima i EU će trebati svako drugo tržište.

Prema rečima visokih zvaničnika u Velikoj Britaniji koji su direktno uključeni u pregovore, London veruje da će EU odustati od svog konzervativnog stava da Velika Britanija mora da izabere između punopravnog članstva jedinstvenog tržišta i carinske unije ili ništa više od trgovinskog sporazuma u kanadskom stilu, ali bez Severne Irske kako bi se zapštitila otvorena granicu sa Republikom Irskom.

Obe opcije su neprihvatljive za Britaniju jer će ovo poslednje stvoriti ekonomske granice u Velikoj Britaniji, a prvo značiti da Vlada nije u stanju da kontroliše svoje granice.

Tramp stiže u Britaniju u četvrtak 12. jula na trodnevnu službenu posetu tokom kojeg će se sresti sa Terezom Maj pre nego što se pridruže kraljici u zamku Vindsor.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: Profimedia