Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Šef diplomatije poziva verskog poglavara

DAČIĆ: Papa Franja je najbolji! Sad nam je najpotrebniji zbog Kosova

Razum... Crkva mora da razume da će teško doći razumniji čovek na čelo Vatikana, i to moramo da iskoristimo, posebno kad je reč o Kosovu, ističe ministar

Politika

Papa Franja uskoro bi konačno mogao da dođe u Srbiju, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić jedan je od najglasnijih zagovornika te posete! On za Kurir ocenjuje da naša država neće imati boljeg sagovornika iz Vatikana od aktuelnog poglavara Katoličke crkve, koji je, kako napominje, i šef vatikanske države, koja nije priznala lažnu državu Kosovo.

- Teško da ćemo u budućnosti moći da računamo na nekog papu koji će imati više razumevanja za poziciju Srbije od pape Franje. Crkva mora da shvati da je za Srbiju važno da Vatikan ostane pri stavu da ne priznaje Kosovo jer bi promena tog stava mogla da utiče i na neke druge države da preispitaju svoje odluke. Papa nam treba i kao saveznik u zaštiti ugroženih hrišćanskih vrednosti na KiM - objašnjava Dačić.

S druge strane, SPC smatra da možda još uvek nije trenutak da papa dođe u istorijsku posetu, a među glavnim preprekama su, kako ističu, odnos Vatikana prema zloglasnom kardinalu u NDH Alojziju Stepincu i izostanak izvinjenja za Jasenovac.

foto: Marina Lopičić

- Ostajem pri stavu da još nije vreme za njegov dolazak - poručio je patrijarh Irinej.

Sigurno je da će se na stolu tokom papine posete Srbiji kao teme naći Kosovo, ali i kanonizacija Stepinca, koju je zatražila Hrvatska, a Vatikan je u dijalog o tome uključio srpsku i hrvatsku crkvu.

Verski analitičar Miroslav Keveždi kaže za naš list da bi papa, osim o Kosovu, bio idealan sagovornik i o zloglasnom Stepincu.

foto: Media centar

- Vatikan je vodio opreznu politiku kada je reč o Kosovu, koje oni ne priznaju. A mislim da je ovaj papa idealan i za priču o Stepincu. On je vrlo senzibilan na tu temu, pokazao je da nije jednostran i treba iskoristiti sve te okolnosti. Mnoge stvari bi se lakše regulisale u drugim državama u kojima postoji katolička većina ukoliko ne bi bilo ovih smetnji za posetu.

Prethodnica

Kardinal Parolino kao Sveti Ilija

U Srbiju je prvi put došao državni sekretar Svete stolice, kardinal Pjetro Parolino, a zanimljivo je da je on tokom verskog dela posete najavljen kao prethodnik pape. - Na misi u Novom Sadu moglo se čuti da je on ovde došao kao Ilija, dakle kao prethodnik onog najvažnijeg, a to jasno govori da se poseta pape priprema - ispričao nam je Keveždi.

I. Kljajić/ Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova