Foto: Dado Đilas

Inicijativa

GORANCI HOĆE U PREGOVORE O KOSOVU: Hoćemo da se opštini Gora obezbedi status distrikta

Politika

Građanska inicijativa Goranaca, kao jedina politička i nacionalna organizacija Goranaca u Srbiji, zatražila je status distrikta za opštinu Gora na Kosovu i Metohiji i za predstavnike Goranaca poziciju da budu uključeni u dijalog Beograda i Prištine. Zahtev je upućen najvišim predstavnicima Srbije, ali i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini.

Predsednik Građanske inicijative Goranaca (GIG) dr Orhan Dragaš je tim povodom uputio pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, kao i Federiki Mogerini, uz podsećanje da je Predsedništvo GIG nedavno odlučio da se za opštinu Gora zatraži status distrikta.

U pismu je naglašeno da je ta odluka rezultat težnje Goranaca da očuvaju svoje vekovne specifičnosti i svoju samobitnost na području opštine Gora na Kosovu i Metohiji, a imajući u vidu da se čine napori za što skorije postizanje kompromisnog rešenja o Kosovu i Metohiji, koje će trajno odrediti i položaj Goranaca.

- Smatramo da u pregovačkom procesu srpska strana čini sve za postizanje povoljnog položaja Srba na Kosovu i Metohiji, da albanska strana brine o statusu svog stanovništva, a da su Goranci u poziciji da samo čekaju rešenje koje će im biti nametnuto. To je razlog zbog kojeg GIG traži da bude aktivno uključen u pregovarački proces, kao i da se za opštinu Gora obezbedi status distrikta - navodi se u obrazloženju.

U obraćanju najvišim funkcionerima Srbije podseća se i na to da su Goranci nebrojeno puta iskazali lojalnost i poverenje državi Srbiji i da bi status distrikta dugoročno obezbedio stabilnost i prosperitet goranske nacionalne zajednice.

- Naš zahtev da opština Gora dobije status distrikta potpuno je komplementaran sa strateškom pozicijom Srbije prema pitanju Kosova i Metohije, a to je da se ljudima koji tamo žive obezbede maksimalna prava, uz jake veze sa državom Srbijom. Imajući u vidu brojne specificnosti Gore i Goranaca, smatramo da bi status distrikta u ogromnoj meri doprineo očuvanju identiteta Goranaca, ali i razvoju lokalne ekonomije i privrede, a posebno stočarstva, poljoprivrede i turizma - navodi se u pismu.

Građanska inicijativa Goranaca naglašava i da za ovakvo rešenje postoje ekonomske, demografske, pa i političke pretpostavke, imajući u vidu da su slična rešenja, poput Distrikta Brčko, pokazala punu opravdanost i održivost.

(Kurir.rs/ Foto: Dado Đilas)