Foto: Youtube screenshot/ Mo Scrapelli

STRUČANJI O OPAKOJ BOLESTI ZAVISNOSTI

AKCIJA KURIRA DROGA JE SAMO SMRT: Svi zajedno protiv narkomanije

Društvo
> 16:59h

Najavljena sistemska kampanja države radi povećanja svesti dece i građana o štetnosti droge je dobar prvi korak, ali ne i dovoljan za suzbijanju narkomanije, ocenjuju za Kurir stručnjaci povodom formiranja Vladine komisije za borbu protiv narkomanije u školama.

Kako je Kuriru rečeno u Ministarstvu zdravlja, prva sednica novoformirane komisije za borbu protiv narkomanije u školama biće održana u utorak. Prvoj sednici prisustvovaće imenovani predstavnici svih ministarstava koji su navedeni u rešenju o formiranju komisije i tada će biti precizirane njene dalje aktivnosti i rad.

foto: Dragana Udovičić

- Kao što smo najavljivali, ozbiljno smo rešeni da se suočimo s ovim problemom. Ne želimo da čekamo i otežemo, već odmah krećemo u rad, koji će biti intenzivan i krajnje ozbiljan, jer je ovo problem koji može samo na takav način da se rešava - istakao je ministar Zlatibor Lončar u izjavi za Kurir.

Stručnjaci ipak smatraju da su za dugotrajnije i konkretnije efekte potrebne dodatne mere koje će imati programski, a ne kampanjski karakter, koje će uticati na promenu ponašanja, a ne samo svesti dece i roditelja.

- Pravac Vlade je dobar, ali ne i dovoljan. Krajnji cilj svima treba da bude promena ponašanja mladih, kao najugroženije grupe, a ne samo svesti o tome šta im se može desiti ako konzumiraju narkotike. Treba raditi na izgradnji pozitivnih uzora kod dece i treba ih naučiti šta je dobro a šta loše - ističe za Kurir dr Vesna Tomić, socijalni psiholog iz Instituta za javno zdravlje "Batut".

Ona ocenjuje da zato sledeći korak treba da bude osnaživanje preventivnih kapaciteta za borbu protiv narkomanije.

- Sistemski pristup podrazumeva unapređenje pre svega programa Ministarstva zdravlja, domova zdravlja, instituta za mentalno zdravlje, socijalnih službi, a zatim i vaspitno-obrazovnih institucija. Uz dobru volju, ovakvi programi mogli bi da se naprave i implementiraju za nekoliko meseci - smatra dr Tomić, komentarišući tri ključne tačke u okviru nacionalne kampanje Vlade Srbije.

Ove tačke podrazumevaju edukaciju učenika emitovanjem realnih, necenzurisanih snimaka, kampanju u medijima sa nacionalnom pokrivenošću usmerenu ka roditeljima i obilaske ustanova koje zbrinjavaju i leče osobe koje imaju probleme sa zavisnošću od narkotika, poput klinike u Drajzerovoj i drugih ustanova.

Kriminolog Zlatko Nikolić takođe pozdravlja formiranje vladine komisije za borbu protiv narkomanije u školama.

foto: Milovan Milenković

- Ne smatram da je narkomanija bolest koju treba lekovima i zdravstveno lečiti. Pa i metadon je izmišljen kao lek za odvikavanje od heroina, a sada se narkomani i njime predoziraju i umiru - ocenjuje Nikolić.

On smatra da nosioci strategije za borbu protiv narkomanije treba da budu prosveta i policija. - Škola i nastavnici su ti koji treba da edukuju mlade, a policija treba da traži nove načine za efektnije suzbijanje i uklanjanje narkotika s ulice. Kada se dođe do lekara i lečenja, najčešće je već kasno - smatra Nikolić.

APEL POZNATIH: SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ Osluškujte svoju decu

foto: Zorana Jevtić

Podrška za akciju Kurira "Droga je samo smrt" stigla je i od Slavice Đukić Dejanović, ministarke bez portfelja zadužene za populacionu politiku. Ona naglašava da efikasna borba protiv narkomanije i bolesti zavisnosti ne može da se vodi bez uključivanja vršnjačkih grupa. - Najbolje je pre svega znati sve o štetnosti, a to drug drugu može najbolje da prenese. Ako je moj drug pogrešio i probao drogu, moram da ga prihvatim ja, a ne oni koji uživaju drogu. Sportske i druge aktivnosti koje se u školama nude su zamena za omiljeni otrov - objašnjava naša sagovornica. Ona ima i poruku za roditelje da na vreme da prepoznaju da im je dete postalo zavisnik. - Trebalo bi da spreče zavisnost tako što će pratiti igre, komunikacije, ljubavi svog deteta i podržavati sve što je zdravo, pre svega zdrave stilove života. Ako se dete izoluje, počne da komunicira s onima koji mu do tada nisu bili društvo, to su sigurni signali da može biti na putu ka zavisnosti. Greše svi koji misle da će u raj, da će pod dejstvom neke hemije odškrinuti vrata raja. Ući će u pakao - poručuje Slavica Đukić Dejanović. I. K.

(Kurir/Sanja Đorđević)