Foto: Profimedia

LUTANJE Budućnost zapadnog Balkana

LUTANJE BUDUĆNOST ZAPADNOG BALKANA EU nam maže oči

Interes Berlinski proces treba ukinuti, EU ne nudi realističnu perspektivu članstva, tvrdi profesor Florijan Biber

Politika

Evropska unija ne nudi poštenu i realističnu perspektivu članstva državama zapadnog Balkana, a pojedine članice EU bile su zainteresovanije da budu domaćini raznih samita iz interesa i sujete, radi sopstvene promocije, nego što su bile istinski posvećene evropskim integracijama ovog regiona, ocenjuje profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

On smatra i da bi Berlinski proces, koji je pre pet godina pokrenut u cilju približavanja država zapadnog Balkana EU, trebalo ukinuti.

Poslednji samit o zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa održan je u ponedeljak u Londonu, prestonici Velike Britanije, koja je odlučila da istupi iz Unije, što je ocenjeno kao potpuni apsurd, jer su zvaničnici Srbije i ostalih država kandidata u zemlji koja izlazi iz EU razgovarali o svojoj evropskoj perspektivi. Biber, inače učesnik tog samita, smatra da je "Berlinski proces u posrtanju": - Za to nije kriv zapadni Balkan, već članice EU koje u njemu učestvuju. Negativni trendovi u delovima zapadnog Balkana posledica su podeljene EU, koja šalje protivrečne poruke i više ne nudi poštenu i realističnu perspektivu članstva. Posle svega trebalo bi posumnjati u korisnost nastavka Berlinskog procesa.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta Suzana Grubješić ne smatra da Berlinski proces treba ukinuti jer je, posle prijema Hrvatske i odluke predsednika EK Žan-Kloda Junkera da se dalje proširenje EU odlaže za narednu deceniju, imao svrhu: - Pokrenuto je dosta dobrih projekata, poput regionalne ekonomske oblasti, auto-puta Niš-Priština, smanjenja troškova rominga, a evo i Velika Britanija je, posle upravo završenog samita, izdvojila 10 miliona funti za digitalnu agendu u regionu.

B. B./Foto:Profimedia

Činjenice: - Berlinski proces pokrenut 28. avgusta 2014, u jeku rasta evroskepticizma - mnogi smatraju da je to inicijativa trećeg kabineta Angele Merkel - svodi se na susrete predstavnika vlada zapadnog Balkana, privrednih komora i civilnog društva - cilj je bolja politička, ekonomska, infrastrukturna povezanost u regionu