Foto: EPA

Tihi rat Uzurpiranje imovine na KiM

PRLJAVA IGRA ALBANACA: Otimaju srpske kuće, pa traže otkup!

Ucene Sa lažiranim papirima upisuju se u katastar kao novi vlasnici objekata i zemljišta proteranih Srba, a potom od njih traže basnoslovne sume kako bi im sve to vratili nazad

Politika

Kosovski Albanci ne odustaju od namere da proteraju preostale Srbe sa KiM. Otišli su i korak dalje, pa se lažiranjem dokumenata upisuju u katastar kao novi vlasnici srpske imovine! Ali ni tu nije kraj - kada Srbi utvrde da su pokradeni, Albanci im za traže i po više desetina hiljada evra kako bi im vratili otete kuće, stanove i zemljište.

Iza ove prljave igre stoji dobro organizovana albanska kriminalna grupa, tvrdi profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini Duško Čelić i upozorava da je cilj te prljave igre da potpuno proteraju Srbe sa Kosova i Metohije.

Duško Čelićfoto: Kurir

- Uzurpacija srpske imovine na Kosovu traje skoro dve decenije. Albanci, naime, lažiraju papire - falsifikuju kupoprodajne ugovore ili navodna punomoćja, s kojima odlaze u katastar, koji je pod kontrolom vlasti u Prištini, i upisuju se kao novi vlasnici - priča Čelić i dodaje da mnogi Srbi i ne znaju da im je imovina oteta:

- Jedini način da to provere jeste u kancelarijama katastra, u koje često fizički nemaju pristup jer su ta mesta odavno etnički očišćena.

Tako se desilo da je proterani Srbin iz južne Kosovske Mitrovice zatekao Albance u svojoj kući kad je otišao da obiđe očevinu. Falsifikovali su kupoprodajni ugovor, upisali se u katastar kao vlasnici i tražili 40.000 evra da je otkupi. Na isti način je uzrupirana imovina Srpkinje koja je to saznala nakon što je u svom stanu zatekla podstanare pošto ga lažni vlasnici Albanci izdaju za 150 evra.

- Svaki pokušaj da pravnim putem povrate svoju imovinu osuđen je na propast. To je jedan začaran krug u kom Srbi nemaju nemaju ni minimalne šanse da zaštite svoja prava jer iza otimačine stoji dobro organizovana albanska kriminalna grupa u koju su uvezani pravosuđe, vlast, notari, zaposleni u katastru - priča Čelić.

Objašnjava da se uzrupacija srpske imovine lagano legalizuje: - Albanci su 2009. doneli zakon o svojini koji predviđa da lice koje je u katastru upisano kao vlasnik neke imovine, iako to nije, posle 10 godina postaje neupitni vlasnik. Propis o legalizaciji imovine dozvoljava gradnju bez dokazivanja vlasništva nad zemljištem. Suština sukoba na KiM je dakle borba za zemljištem. A ko ima vlasništvo nad zemljištem, imaće i državu.

Biljana Bojić/Foto: EPA

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Pravno nasilje traje godinama

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju, koju vodi Marko Đurić, upozoravaju da se na Kosovu godinama sistematski uništava i uzurpira imovina Srba i drugog nealbanskog stanovništva:

Marko Đurićfoto: Zorana Jevtić

- Nažalost, pravosudni organi pod kontrolom Prištine često su u funkciji politike obespravljivanja Srba u pokrajini, a sudske presude neretko se donose bez prisustva vlasnika i na osnovu falsifikovane dokumentacije i iskaza lažnih svedoka. Međunarodne organizacije na terenu upoznate su sa ovim mehanizmima pravnog nasilja, koje, međutim, ni do danas nije zaustavljeno.

Činjenice Imovinu vratila samo jedna Srpkinja - sa KiM izbeglo više od 30.000 srpskih porodica - vrednost njihove imovine procenjuje se na najmanje četiri milijarde dolara - u svoje kuće na KiM se dosad vratilo manje od dva odsto raseljenih Srba - Srbi su podneli oko 43.000 zahteva za povraćaj uzurpirane imovine na KiM - Samo jedna Srpkinja uspela da se izbori za presudu da se uzurpator iseli s njenog imanja - sudovima na KiM predato 18.000 tužbi za naknadu štete za uništenu i oštećenu imovinu

Brojke 19 godina prošlo od ratnih sukoba na KiM 14 godina proteklo od velikog pogroma Srba na KiM 10 godina prošlo od jednostrano proglašene nezavisnosti