Foto: Printscreen/Instagram

POKVARIO IM SLIKU SLAVLJA

HRVATI DIGLI GLAS PROTIV USTAŠTVA: Tompson zabranjen u pola Evrope, a kod nas... (VIDEO)

Doček fudbalske reprezentacije Hrvatske u Zagrebu izazvao je mnogo bure, jer se sa osvajačima vicešampionske titule na Svetskom prvenstvu u Rusiji prvo u autobusu, a zatim i na bini pojavio kontroverzni pevač Marko Pertković Tompson.

Mundijal 2018
> 15:58h

- Na insistiranje fudbalskih reprezentativaca i nasuprot službenom programu, pevač Marko Perković Tompson juče se nehotice pretvorio u ključnog aktera dočeka 'vatrenih' u Zagrebu. Tompson se 'slučajno' pojavio na aerodromu i tamo se ukrcao u autobus s fudbalerima, od kojih su neki odmah oduševljeno objavili fotke na društvenim mrežama na kojima s njime poziraju. Onda je neko vreme bio i centralna figura televizijskog prenosa, tokom kog se mogao čuti i razgovor između Tompsona i kapitana reprezentacije Luke Modrića, koji je u tom trenutku rekao da je prvi uslov fudbalera bio Tompsonov nastup na Trgu bana Jelačića", piše Index i dodaje:

- Kada se bus s reprezentacijom konačno kroz neverovatnu gužvu probio dovoljno blizu pozornice na Trgu bana Jelačića, činilo se da je u toj masi nestao i Tompson, no igrači su ga u jednom trenutku pozvali na pozornicu, na kojoj je otpevao 'a capella' verziju svoje pesme “Lijepa li si” koja je proteklih godina postala neslužbena himna hrvatske fudbalske reprezentacije.

Tompsonovu prominentnu poziciju u celodnevnom slavlju zabelžili su i neki strani mediji, pitajući se šta jedan ekstremno desni pevač, poznat po svojem koketiranju s ustaštvom, radi u društvu svetskih viceprvaka u fudbalu. Bio je to verovatno jedini negativan detalj koji su svetski mediji zabeležili u Zagrebu. Tome se ne treba čuditi ako se zna da ostatak Evrope nije tako blagonaklon prema Tompsonovu liku i delu u odnosu kako se dotični uglavnom tretira u Hrvatskoj, u kojoj ga želi promovisati u dežurnog izvođača za sve važne nacionalne događaje.

Tompsonovi koncerti dosad su bili zabranjeni ili otkazani zbog javnog pritiska, između ostalih, u Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji, državama u kojima ovog izvođača opisuji kao promotora neonacizma i ustaštva, pamti se njegovo pevanje koljačke pesme “Jasenovac i Gradiška Stara” te činjenica da mu najveći hit započinje s ustaškim pozdravom. Primera radi, pre dve godine, odlukom gradskog veća švajcarskog grada Šlirena, zabranjen je koncert Marka Perkovića Tompsona koji je trebao u tom gradiću pored Ciriha da bude održan.

"Organizator koncerta, kompanija Cronight žalila se na odluku gradskog veća Šlirena predstavniku kantonalne vlade u okrugu Dietikon koji je, međutim, potvrdio odluku o zabrani", saopštio je pomenuti švajcarski gradić.

Kurir sport / Index.hr