Foto: Zorana Jevtić

DOBITNIK NAGRADE

GORAN MARKOVIĆ O FESTIVALU NA PALIĆU: Kvalitetne stvari opstaju same po sebi!

Pop kultura

Goran Marković, dobitnik nagrade Aleksandar Lifka, pre osam godina, za doprinos evropskom filmu.

Danas je na Paliću na konferenciji za novinare rekao, da se 1993. godine, u kojoj je rođen i Festival na Paliću, seća kao jezive godine, te da mu je teško bilo da veruje u opstanak palićkog festivala, a ta kreativna inicijativa mu je delovala kao utopija.

"Kao autor pamtim tu godinu kao jezivu, i u svom životu, ali se sećam i da je rađanje ovog festivala u takvom vremenu delovalo kao nešto lepo i odlično, ali ipak utopijski, kratkog daha. Festival je opstao pre svega zbog dobrog koncepta, bio sam na mnogo filmskih festivala, ali je Palićki stvarno nešto posebno, a opstao je zahvaljujući pre svega odličnom konceptu”, rekao je Marković danas, novinarima na Letnjoj pozornici.

foto: N.H.

Marković je ocenio da sama borba ne garantuje opstanak nečega, ni tada, ni danas.

"Kvalitetni autorski filmovi opstaju sami po sebi, a 25 festival na Paliću je opstao pre svega zahvaljujući dobrom festivalskom konceptu, ljudima koji su stali iza njega i posebnosti samog Grada. Blokbasteri zgrću pare, ali se zaboravljaju brzo, a pitanje je samo ko trguje i ko zgrće pare. Pitanja trgovine su ipak izvan nas u uslovima ekonomskog haosa, pa teško je tu naći ekonomsku logiku. Na Palić dolazim i zato što ovde mogu da vidim filmove, koje retko imate priliku da vidite na drugim mestima", naveo je Marković.

Poznati reditelj je najavio i seriju koju priprema "Delirijum tremens" o problemu savremenog čoveka, koji traga za svojim identitetom.

„Nemam problem oko televizijske ekranizacije, trebalo bi ove godine da bude snimljeno i više od filma", istakao je Marković.

foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs/N.H., Foto: Zorana Jevtić