Foto: Privatna Arhiva, Dado Đilas

specijalni sud

ODBRANA ŠARIĆA POSLE NOVIH DOKAZA: Joksović mora da izgubi status svedoka-saradnika

Crna Hronika

Odbrana Darka Šarića danas je veću Specijalnog suda u Beogradu predložila da još jednom razmotri da li svedok saradnik u postupku protiv optuženih za šverc kokaina, Nebojša Joksović može da zadrži taj povlašćeni status posle izvošenja novih dokaza, koji su, kako navode, potvrdili da on nije govorio istinu, na šta ga obavezuje povlašćeni status koji ma.

Osim toga, kako su naveli, Joksović je navodno pred sudskim većem priznao da je on lično organizovao šverc kokain u Italiji.

- Rekao je "ja sam organiztor, ti si slobodan čovek" - podsetimo je na reči Nebojše Joksovića u sudnici advokat Goran Jovandić i dodao da posle ovakvog priznanja "svedok saradnik mora da izgubi status".

- Zarad dobijanja statusa on je ranije teretio Darka Šarića. Četiri godine smo radili da dokažemo svaku njegovu laž i verujemo da smo uspeli. Sve ono što je govorio ranije, da bi sačuvao status, posle izvođenja novih dokaza, telefonskih razgovora i pisane dokumentacije palo je u vodu. Sada je pitanje da li on može da zadrži svoj status - rekao je advokat Dejan Lazarević. On je podsetio da je Joksović tvrdio da je imovina koja mu je vraćena posle dobijanja statusa svedoka saradnika njegova, a da novi dokazi upravo potvrđuju navode odbrene, da imovina vredna preko sedam miliona evra zapravo imovina koja pripada Darku Šariću.

- On i dalje tvrdi da nema neposredna saznanja, i da sve što zna o krivičnom delju "zna iz priča". Osim toga, na brojna pitanja je odgovarao ironično rečima "možda jesam a možda i nisam", da bi zadovoljio i odbranu i tužilaštvo. Na pitanje da li je bio član organizovane kriminalne grupe prvo kaže da nije , zatim da se ne oseća tako , a onda "dobro jesam, sve sam što piše". Ja razumem da se neko posle toliko godina ne seća nekih stvari, ali da se ne seća ničega, naročito kada je reč o imovini i da daje drske odgovore tipa "ne znam pitajte mog tatu Milutina", ili "imam pare, zaradio sam", "imam doušnike u BIA" ne mogu da razmumem - rekao je Šarićev branilac Radoslav Baćović. Branioci su osporili i tumačenje zamenika specijalnog tužioca Saše Ivanića, da su svedoci saradnici "ostali dosledni u svojim izjavama i da su potvrdili navode optužnice, odnosno da su potvrdili da je Darko Šarić organizovao kriminalnu grupu".

- Joksović je rekao da je kupovinu i skladištenje organizovao "neki ćelavi", ali nije rekao ko. Na pitanje Darka Šarića da li je on finansirao odgovorio "ja oko toga ne znam ništa, ja ti ništa ne stavljam na teret". Druga dva svedoka saradnika, Draško Vuković i Radan Adamovića jasno su rekli "nije nas organizovao Darko Šarić, nismo radili nikakve poslove sa njim, niti nam je on izdavao naredbe" - podsetio je na iskaze svedoka saradnika advokat Baćović.

Optuženi Darko Šarić, naveo je da ne želi da nabraja sve laži koje je izrekao Joksović pred sudom, ali je imao zamerku i na navode zamenika tužioca.

- Da nismo svi ovde slušali šta su pričali svedoci saradnici, pa i da poverujemo, ali tužilac uporno tvrdi da su rekli da sam ja organizator a to nije tačno - rekao je Šarić.

Odbijen

Šarić tražio ukidanje pritvora

Branilac Darka Šarića, advokat Radoslav Baćović zatražio je večeras od sudskog veća da ukine pritvor u kom je optuženi od 17.marta 2014. jer ne stoji osnov da postoji opasnost da bi Pljevljak pokušao da pobegne.

- Ja sam u februaru 2014. podneo dopis da je Darko Šarić spreman da se preda i iznese odbranu. 17. marta 2014. zajedno smo sleteli, ja sam svedok njegove dobrovoljne predaje - rekao je Baćović, i predloližio i alternativnu meru, boravak u kućnom pritvoru, ali je sudsko veće odbilo zahtev.

(Kurir.sr/J.Spasić)