Foto: AP / Amel Emrić

Evropska komisija najavila pomoć

VIŠE OD 8.000 MIGRANATA ILEGALNO UŠLO U BIH: Traži se ojačavanje granice prema Srbiji i Crnoj Gori

Od početka godine do 5. jula u BiH je ušlo 8.081 ilegalnih migranata, njih 7.424 iskazalo je nameru za podnošenje azila, dok ih je 686 podnelo zahtev za azil, saopšteno je danas iz Sveta ministara BiH.

Bosna i Hercegovina
> 18:21h

Savet ministara BiH je na današnjoj sednici u Sarajevu usvojio Informaciju Ministarstva bezbednosti o migrantskoj krizi u BiH i i preduzetim aktivnostima, naglašavajući neophodnost sprovođenja Akcionog plana hitnih mera, uz dosledno poštovanje zakona BiH o azilu i strancima.

Buduće aktivnosti će biti usmerene na dodatno jačanje granice prema Srbiji i Crnoj Gori, uz povećanje broja policajaca, zaprečavanje nelegalnih prelaza i pojačane akcije u vezi sa suzbijanjem krijumčarenja migrantima.

foto: AP / Amel Emrić

U saopštenju je još istaknuto da bi migranti iz parkova i sa ulica u Unsko-sanskom kantonu privremeno trebalo da budu prebačeni u šatorsko naselje u "Agrokomercu", do rešavanja njihovog trajnog smeštaja, uz međunarodnu pomoć u osiguranju hrane i zdravstvene zaštite.

Iz Saveta ministara saopšteno je da je Evropska komisija najavila pomoć od šest miliona evra za rešavanje problema migranata.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Amel Emrić