Foto: Sloboden pečat / Borče Popovski

nameštanje u elektrani

MAKEDONSKOM BIZNISMENU 6 GODINA ZATVORA: Sead Kočan osuđen zbog nezakonitog tendera od 17 miliona evra!

Makodonski biznismen, blizak prethodnoj vlasti, Sead Kočan osuđen je danas na šest godina zatvora zbog nezakonito dobijenog tendera od 17 miliona evra u državnoj energetskoj kompaniji.

Severna Makedonija

O tome da za Seada Kočana treba "namesti" tender u najvećoj termoelektrani državnog preduzeća "Elektrane Makedonije" (Elem) prvi put se čulo 2015. godine u jednom prisluškivanom razgovoru od tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, koji u razgovoru sa direktorom REK "Bitolj" Kočana šifrovano naziva "Seat Ibica".

Kočana i njegovu kompaniju Transmet je Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore optužilo da je u konzorcijumu sa još dve firme, Sileks nematali i Vato, sa lažnom dokumetacijom 2011. dobilo tender za iskopavalje uglja i jalovine u REK "Bitolj".

Pored Kočana, za isto delo na zatvorsku kaznu od tri godine osuđen je drugooptuženi u slučaju nazvanom "Trust", Vasilije Avirović, odgovrno lice u firmi Sileks nemetali, dok je trećeoptuženi, vlasnik firme Vato Safet Vakić, oslobođen.

GRADONAČELNIK NOVOG SELA UHVAĆEN U ŠVERCU CIGARETA: Podignuta optužnica protiv Bore Stojčeva

Firmama Transmet i Sileks nemetali, presudom krivičnog suda u Skoplju zabranjeno je učešće u javnim nabavkama od tri godine, uz konfisklaciju imovine u vrednosti tendera koji su dobili nezakonito, odnosno milijardu i 60 miliona denara (17 miliona evra).

Sead Kočan, Vasilije Avirović i Safet Vatić su bili optuženi za zlopupotrebu postupka javnih nabavki. Suđenje je počelo u novembru 2017. i trajalo je 8,5 meseci, a tokom suđenja je preslušano i 13 prisluškivanih razgovora, koji su snimljeni tokom vlasti Nikole Gruevskog i VMRO DPMNE.

Kurir.rs / Slpobodenpecat.mk, Beta

Foto: Sloboden pečat / Borče Popovski