Foto: Promo

Hemofarm na svetskoj mapi održivog razvoja

Šansa za mlade stručnjake da menjaju svet

PRILIKA Naša kompanija je jedina iz Srbije koja učestvuje u finalu takmičenja „Ideje za razvoj“ zahvaljujući idejama naših mladih inženjera i menadžera, kaže Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija

Održiva budućnost

Hemofarm je jedina kompanija iz Srbije i jedna od retkih iz jugoistočne Evrope koja učestvuje u finalu globalnog takmičenja projekata u oblasti održivog razvoja „Ideje za akciju“.

Reč je o takmičenju koje organizuju Svetska banka i prestižna američka poslovna škola Vorton sa Pensilvanija univerziteta, na koji je ove godine prijavljeno više od 2.000 projekata iz celog sveta. Hemofarm je prijavio 20 projekata mladih stručnjaka zaposlenih u kompaniji, a o kvalitetu inovacija koje su inženjeri i menadžeri ove kompanije predložili najbolje govori podatak da su se u tako velikoj konkurenciji izborili za ulazak u najuži krug takmičenja.

O učešću Hemofarma na globalnom takmičenju „Ideje za akciju“ i značaju koji održivi razvoj ima za poslovanje, ali i za svakodnevni život, govori Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija u ovoj kompaniji.

Zašto su takmičenja i projekti ovog tipa važni za poslovanje kompanija, ali i za društvo?

- Kao što se i naš život stalno menja, i moderni biznis prolazi kroz važne promene. Danas se sve gleda: od toga kako radite i šta radite do toga kakav uticaj imate na zajednicu, prirodnu i društvenu, u okviru koje poslujete. Globalizacija je učinila da više niko od nas nije planeta za sebe, već da svi moramo da poštujemo šira, globalna pravila, a da je planeta samo jedna - ovu koju svi mi zajedno nastanjujemo. Upravo zato je održivi razvoj kao tema i oblast delovanja bitan. Kad već govorimo o potomcima, kao čovečanstvo pokazujemo određenu dozu licemerja - s jedne strane stalno govorimo da na mladima svet ostaje, dok s druge strane, to na delu ne pokazujemo. Naime, iako u ukupnoj svetskoj populaciji mladi čine skoro tri milijarde, u samom menjanju sveta oni su neopravdano zanemareni. Baš zato su takmičenja poput „Ideje za akciju“ važna jer daju šansu studentima i mladim profesionalcima iz celog sveta da iniciraju promene i kreiraju sutrašnjicu.

foto: Promo
foto: Promo
foto: Promo

Hemofarm je uspeo da svojim inovacijama u poslovanju ozbiljno konkuriše mnogim kompanijama i organizacijama iz celog sveta i da se među 2.000 projekata izbori za ulazak u najuži krug takmičenja.

- Da, to je istina, Hemofarm je finalista ovog takmičenja zahvaljujući hrabrim i pametnim idejama naših mladih inženjera i menadžera. Većina ovih projekata već je uspešno implementirana u našoj kompaniji, pa smo želeli da ih podelimo sa drugima. Važno je reći da je svetska stručna javnost već prepoznala da inovacije koje je Hemofarm primenio mogu da pomognu i drugim kompanijama.

Kakve projekte i inovacije je Hemofarm predstavio svetskoj zajednici?

- Na ovo takmičenje prijavili smo raznovrsne projekte od uvođenja e-sekretarice, koja predstavlja centralizovanu elektronsku bazu čijom primenom štedimo vreme i čuvamo okolinu, preko unapređenja sistema kontrole kvaliteta koji smanjuje prekovremeni rad a povećava efikasnost. Tu je i novi koncept čišćenja opreme bez zaustavljanja proizvodnje. Primera radi, uvođenjem elektronskog potpisa u skladištima, skratili smo vreme potpisivanja za 70 odsto. Svetskoj zajednici smo predstavili i druge inicijative.

Da li je moguće izvući jedinstvenu poruku kao glas učesnika ovogodišnjeg takmičenja „Ideje za akciju“?

- Ovo takmičenje je pokazalo da su mladi ljudi motivisani da menjaju svet, pa je na nama da im pomognemo da to ostvare. Vlade, organizacije, kompanije i pojedinci moraju da shvate da je došao trenutak kada treba da promenimo način na koji se odnosimo i na kojima podržavamo mlade kreativce. U stvari, stariji treba sebe da menjaju kako bi mladima pružili priliku da menjaju svet.

Testiranje

MOBILNA APLIKACIJA ZA KORIŠĆENJE SLUŽBENIH VOZILA

Kako Hemofarm posluje na više lokacija unutar Srbije, te su česta službena putovanja neminovnost u poslu, kompanija upravo testira aplikaciju za mobilni telefon koja za cilj ima da poveže zaposlene i omogući im da više njih zajedno koristi službeni auto. Na taj način, smanjuju se troškovi putovanja i korišćenja službenih vozila, kao i emisija izduvnih gasova - manje vozila na putu, manji izdaci za gorivo i održavanje voznog parka, a zdravija okolina. Ovo je, takođe, bio jedan od projekata koje je Hemofarm predstavio na međunarodnom takmičenju „Ideje za akciju“.

Finansijska dobit

HEMOFARM UŠTEDEO DVA MILIONA EVRA

Osim što štedimo prirodne resurse i čuvamo okolinu, poštujući principe održivog razvoja, ostvarujemo i finansijske uštede. Hemofarm je na račun pametnog i odgovornog poslovanja tokom protekle dve godine uštedeo čak dva miliona evra - kaže Sanda Savić.