Foto: Reuters / KCNA

stanica Sohae

SEVERNA KOREJA POČELA SA DEMONTIRANJEM: Satelitski snimci poligona za lansiranje raketa pokazuju da se Kim drži dogovorenog sa Trampom!

Novi satelitski snimci pokazuju da je Severna Koreja počela da demontira ključne objekte na poligonu sa kojeg je lansirala rakete, a koji se nalazi na severozapadu zemlje, prenose mediji.

Planeta

Na osnovu snimaka stanice za lansiranje Sohae od 20. jula vidi se da je Severna Koreja najverovatnije počela sa demontažom, kako je i dogovoreno u junu nakon samita Donalda Trampa i Kima Džong-una.

„Veruje da su ovi objekti igrali važnu ulogu u razvoju tehnologija za severnokorejski interkontinentalni balistički raketni program, tako da ovi napori Severne Koreje predstavljaju značajnu meru izgradnje poverenja“, navodi se u saopštenju.

Iako je Severna Koreja to mesto označila kao mesto za lansiranje satelita, američki zvaničnici sumnjaju da je ono korišćeno za testiranje balističkih raketa.

foto: Profimedia

Na sastanku u Singapuru 12. juna Tramp i Kim su se dogovorili da Severna Koreja započne sa denuklearizacijom, ali nije bilo nikakvih konkretnih dogovora o rokovima i detaljima tog procesa.

U poslednje dve godine Severna Koreja je ubrzano unapredila nuklearni program i tvrdi da je razvila interkontinentalnu balističku raketu koja može da dosegne i do SAD.

Kurir.rs / Usatoday.com

Foto: AP / Airbus Defense & Space /38 North