Foto: Zorana Jevtić

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Srbija je posvećena sprovođenju Agende UN za održivi razvoj!

Održiva budućnost
> 14:53h

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, imenovana je za šefa Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine. Ona je prisustvovala trodnevnom ministarskom segmentu Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju, koji se održava u Njujorku od 17. do 20. jula 2017. godine.

– Srbija je posvećena sprovođenju Agende UN do 2030. godine – rekla je ministarka Đukić Dejanović na Političkom forumu o održivom razvoju u Njujorku i dodala da je u proceduri prioritizacija 17 ciljeva i 169 potciljeva i njihovog prilagođavanja situaciji u našoj zemlji.

Međunarodna zajednica je u septembru 2015. godine donela odluku na najvišem nivou da radi na ostvarenju jednog od najvažnijih ciljeva današnjice – održivoj budućnosti naše planete i budućih generacija, i to kroz ciljeve održivog razvoja koji treba da budu ispunjeni do 2030. godine i koji su isti za sve zemlje članice UN.

– Srbija je imala aktivnu ulogu u formulisanju ciljeva kao član Otvorene radne grupe o ciljevima održivog razvoja, a bila je jedina država u regionu jugoistočne Evrope koja je aktivno učestvovala u procesu utvrđivanja modela njenog finansiranja – piše u saopštenju kabineta ministarke Đukić Dejanović.

Politički forum značajan je za nadgledanje procesa praćenja i pregleda sprovođenja Agende UN za održivi razvoj do 2030. godine na globalnom nivou.

Vlada Srbije je u maju ove godine zaključila petogodišnji Okvir razvojnog partnerstva za period od 2016. do 2020. godine s timom UN u Srbiji, koji je u potpunosti usklađen s nacionalnim razvojnim prioritetima, procesom dostizanja ciljeva održivog razvoja i procesom pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Političkom forumu na visokom nivou prisustvuju predstavnici 12 grupa zemalja, ministri iz 124 zemlje i posmatrači iz međunarodnih organizacija.

(Beta)