icon-commentsicon-galleryicon-reacticon-totopicon_react
Foto: Vladimir Šporčić

OPASNE VRUĆINE

VRELI TALAS PRŽI EVROPU: Temperature u Nemačkoj preko 38 stepeni, puca asfalt, staju avioni! Toplotni udar u Švedskoj Holandiji, Belgiji, a NAJGORE TEK DOLAZI! (VIDEO)

Kako piše meteorološka stranica Akuveder, vreli talas koji je u poslednjih nedelju dana zahvatio zapadnu Evropu, od Španije do Skandinavije, postaje sve intenzivniji.

Objavljeno: 26.07.2018. 18:26h

 

Centar toplotnog talasa nalazi se na zapadu Francuske, odnosno istoku Nemačke. Svi koji žive u tom području izloženi su riziku od pojave tegoba povezanih sa ekstremno visokim temperaturama, a naročito starije osobe i deca.


Naročito visoke temperature očekuju se narednih dana i tokom vikenda. Temperature će se popeti i preko 32 stepena u Španiji, Holandiji i Belgiji, a najviše temperature, od 35 stepeni i više, biće u Parizu, Briselu i Kelnu.

 

Posebno je zanimljivo što su izuzetno visoke temperature zahvatile i krajnji sever zapadne Europe, pa se tako na jugu Švedske, čak i u Stokholmu, očekuju temperature oko 32 stepena.

Period izuzetno vrućeg i suvog vremena u Švedskoj i te kako otežava vatrogascima borbu sa šumskim požarima, koji već nedeljama haraju tom skandinavskom zemljom. Lokalni portali izveštavaju kako Šveđanima u borbi sa 50-ak požara pomažu vatrogasci iz Francuske, Italije, Norveške, Nemačke i Poljske.

Švedska vlada objavila upozorenje da jugu Švedske u petak preti opasnost od izbijanja šumskih požara. Zbog straha od izbijanja požara zabranjeno je roštiljanje. Akuveder podseća da je od posledica katastrofalnih šumskih požara u Grčkoj stradala 81 osoba, pri čemu je većina žrtava poginula u svojim automobilima i domovima.

Neuobičajeno visoke temperature u Nemačkoj svima otežavaju život, a zbog vrućine koja je deformisala betonsku pistu, morali su zatvore i aerodrom u Hanoveru. Obustavljeno je poletanje 41 aviona, a  44 su morala da slete na neke druge aerodrome. Više od 200 putnika čekalo je da s epoprave piste i nastave put.

 

Na jugu Nemačke, u saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg, na dva državna auto-puta je zbog podizanja asfalta brzina ograničena na 80 km/h. Hamburški vatrogasci poslednjih dana svojim vozilima prskaju biljke po gradskim parkovima koje, kao i većina vegetacije u Nemačkoj, vene zbog visokih vrućina i suše

Poljoprivrednici iz severnih delova Nemačke otpisali su deo žetve, a zbog sporog rasta trave, strahuje se da neće biti dovoljno stočne hrane. Goveda, osim toga, pate i zbog jakog sunca.

 

"Ne moramo da ih mažemo kremom za sunčanje, ali krave u svakom trenutku moraju da imaju dovoljno hlada“, kaže poljoprivrednik Jan Korte.

U petak se u Nemačkoj očekuje rekordna temperatura od 38 stepen. Klimatolozi Nemcima poručuju da se ubuduće pripreme na izuzetno topla leta: "Ono što sad izgleda kao ekstremne vrućine, uskoro bi moglo da postane redovna pojava. Od industrijske revolucije temperatura u Nemačkoj se u proseku povećala za 1,4 stepena."

 

Kurir.rs/Index.hr

Foto Vlada Šporčić

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!