Foto: Reuters/Marko Đurica

inventivno

NOVI CRNOGORSKI MAMAC ZA BOGATAŠE: Uvode program ekonomskog državljanstva, pogledajte po kojoj ceni se nudi

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sednici donela odluku o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom na osnovu posebnog programa ulaganja i naložila da se obavi sve što je neophodno kako bi program bio pokrenut od 1. oktobra ove godine.

Crna Gora
> 08:05h

Program ekonomskog državljanstva biće dostupan za najviše 2.000 zainteresovanih iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji i to tokom ograničenog perioda od tri godine.

Ponuđene su sledeće opcije: da ulože 250.000 evra u neki od razvojnih projekata, prethodno odobren od Vlade, u nerazvijenom području Crne Gore, ili 450.000 evra u neki od razvojnih projekata, prethodno odobren od Vlade, u razvijenom području države.

Vlada će, kako predviđa odluka, naplaćivati naknadu do 100.000 evra po podnesenom zahtevu. Naknada će ići u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja.

Predviđeno je takođe da programom upravlja posebna Vladina agencija koja će angažovati unapred odobrene marketinške agente zadužene za promociju programa i privlačenje investitora. Namera je da privuku neposredna strana ulaganja. Očekuje se da program dovede i do povećanja privrednih aktivnosti i kretanja kapitala.

Pre dve godine Vlada Crne Gore je raspisala međunarodni javni poziv kompanijama sa iskustvom da dostave ponude za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja na osnovu kojeg se može steći crnogorsko državljanstvo.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Reuters